“Neće biti brzog oporavka, pre svega na dugolinijskim rutama”, nemačka Lufthanza u ogromnim gubicima zbog pandemije

Foto/Printscreen/You Tube
54

Nemačka avio-kompanija Lufthanza objavila je danas da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila neto gubitak od 1,49 milijardi evra (1,77 milijardi dolara), pošto je pandemija korona virusa praktično zaustavila avio-saobraćaj.

Kompanija je takođe procenila da se potražnja za avio-prevozom neće pre 2024. godine vratiti na nivo na kojem je bila pre izbijanja epidemije Kovid-19, prenosi agencija AP.

“Neće biti brzog oporavka, pre svega na dugolinijskim rutama”, naveo je glavni izvršni direktor Karsten Špor u uvodnom delu kvartalnog izveštaja o poslovanju.

Lufthanza je saopštila da je u periodu april-jun prevezla 96 posto manje putnika i zabeležila pad prihoda od 80 procenata, na 1,9 milijardi evra, u poređenju sa 9,6 milijardi evra ostvarenih u istom kvartalu 2019.

Najveći deo prihoda kompanije potiče od kargo transporta i sektora za održavanje, a ne od prevoza putnika.

Lufthanza je postigla dogovor s vladom o državnoj pomoći u iznosu od devet milijardi evra, koja će joj omogućiti da nastavi da leti, i procenjuje da će iz korona krize izaći kao manja avio-kompanija sa gubitkom 22.000 radnih mesta zbog programa redukcije troškova.

Njen sektor kargo prevoza je zabeležio profit od 299 miliona evra, što je ogroman skok u odnosu na devet miliona evra godinu dana ranije.

Lufthanza je pokrenula letove na kratkim relacijama ovog leta, ali je u julu ta usluga dostigla tek oko 20 posto prošlogodišnjeg nivoa. U kompaniji kažu da će kapacitete na kratkolinijskim i srednjolinijskim letovima povećati na 40 procenata u trećem kvartalu, a na dugim rutama na 20 posto.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More