Otkriven još jedan novi simptom korona virusa

foto:Pixabay.com
92

Svrab, peckanje i preterana osetljivost kože su “novi simptomi korona virusa”, upozorili su lekari, prenosi britanski “The Sun”. Stručnjaci ističu da su svedoci povećanog porasta pacijenata koji su primljeni sa simptomima koji liče na arterijske bolesti, a za koje se ispostavilo da su pozitivni na Kovid-19.

Podsetimo, periferna arterijska bolest je stanje prilikom kog sužene arterije smanjuju protok krvi do donjih ekstremiteta.

Veliki broj pacijenata sa potvrđenim korona virusom imali su takozvane “kovid nožne prste”, što je još jedan od simptoma koji su se ispoljili na koži.

Dr Lian Atkin, savetnica u bolnici Pinderfields u Vejkfildu ističe da se dešavalo da pacijenti sa blagim simptomima korona virusa, između ostalog prijavljuju i peckanje, svrab ili netipičnu bol.

Atkin, koja je inače član Instituta za kožu i prevenciju infekcija na Univerzitetu Hul, rekla je da postoji “alarmantan porast” pacijnata koji pokazuju znake neidetinfikovanog svraba.

Podsetimo, “kovid nožni prsti” su bili jedno od prvih dermatoloških stanja za koje je utvrđeno da imaju veze sa korona virusom, a detektovali su ga u aprilu španski zdravstveni radnici. Oni koji su razvili ovaj simptom izgledali su kao da imaju male promrzline na nožnim prstima.

Pored ovog simptoma, moguće je da osetiti svrab, peckanje i osetljivost na koži u blizini pogođenog područja, a dr Atkin ističe da je ovo relativno nov simptom.

“Neophodno je da kod lekara postoji veća svest o stopalima pacijenata i o tome da ako ista promene boju to može da bude znak da je infekcija prisutna, čak i ako nema drugih simtpoma. Važno je da ljudi prepoznaju ove rane simptome i ako primete bilo koji od njih, trebalo bi da se testiraju i da se pažljivo razmotri potreba da bude upućen na vaskularnu kliniku”, rekla je ona.

Izvor Blic žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More