U Čikagu izložba fotografija dinastije Karađorđevića (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube/Serbiantimes.info/Manastir Svetog Save u Libertvilu
328

U predvorju srpske pravoslavne crkve Sveti Vasilije Ostroški, u jednom od najpoznatijih čikaških naselja, Lejk Forestu, otvorena je izložba fotografija srpske kraljevske familije, a posebno mesto zauzima kralj Petar Drugi, sahranjen u obližnjem manastiru Sveti Sava u Libertivilu. Bio je jedini monarh sahranjen na tlu SAD, pre nego što su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u Oplenac.

Popadija Ana Krošnjar kaže da se mogu videti razne fotografije kralja Petra Drugog i članova familije sa poznatim svetskim ličnostima, kao što su predsednik SAD Ruzvelt na susretu u Beloj kući u Vašingtonu i  premijer Velike Britanije Vinston Čerčil u Londonu. Tu je i venčanje britanske kraljice Elizabete na kome su bili i kraljica Viktorija, kralj Džordž i drugi. Neke od fotografija nikada ranije nisu viđene u javnosti.

Foto:Wikipedija

Popadija Ana dodaje da je uzbudljivo videti ovaj deo srpske istorije i kontakte koje je ostvarila srpska kraljevska familija. Kaže i da je legendarni pevač Frenk Sinatra pozajmio svoj avion kralju Petru Drugom kada je trebalo da odleti u Denver na operaciju.

Fotografije su poklonjene crkvi, a darivali su ih lično princ Aleksandar Karađorđević i Keti Fenslou, predsednica i osnivač Humanitarne organizacije Naši Srbi iz Čikaga.

Izložba je otvorena i u čast proslave Dana Svetog Mardarija, koji je sazidao manastir Svetog Save. Biće otvorena do kraja septembra. Uz fotografije se mogu videti i neki istorijski novinski članci, pa izložba može biti posebno interesantna i studentima istorije.

Posebno je zanimljivo i to što se na izložbi nalazi originalna uniforma kralja Petra Drugog.

Pripremljene su i rukavice i maska za sve koji dođu u posetu, a izložba je besplatna za sve posetioce, svakog dana..

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More