“Od svih prokletih mesta, sada smo u Srbiji”! Ko je kontroverzni profesor iz Kanade koji se izlečio a onda zarazio koronom u Srbiji?! (FOTO, VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
77

Džordan Piterson, kontroverzni kanadski psiholog i filozof, koji se već dva meseca leči u Srbiji od zavisnosti od lekova, zarazio se korona virusom u jednoj srpskoj klinici.

Kako je njegova ćerka Mihaila Piterson ispričala za “San”, njen otac se zarazio dok se oporavljao od bolesti izazvane zavisnošću od lekova za smirenje, piše “Blic”.

“Stavili su ga na razne terapije, na neki način preventivno, daju mu antivirusne lekove i stvari. Ne znam da li je to sve bilo neophodno jer njegovi simptomi nisu bili tako loši, on nije kašljao, imao je blagu groznicu, ali stavili su ga na sve”, rekla je ona.

Mihaila je takođe rekla da njen otac boluje od upale pluća, a to je drugi put da se ove godine bori sa tim.

“I sada smo napravili korak unazad u njegovom oporavku. Život jednostavno nije dobar, stvari trenutno nisu dobre. Biće mu bolje, ali definitivno je napravio korak unazad i to je zaista nesrećno, ovo je katastrofa”, navela je ona.

Piterson je prethodnih godina, nakon teške alergijske reakcije, postao izuzetno anksiozan, pa su mu lekari prepisali veoma jake anksiolitike, konkretnije jedan tip benzodiazepina. Kada mu se stanje pogoršalo, usled bojazni za zdravlje supruge kojoj je dijagnostikovan rak, dozu leka su mu još povećali. Međutim, on je postao zavistan od njih, o čemu je pričao u emisiji svoje ćerke Mihaile, koja je inače njegov portparol i fud blogerka.Piterson je dobio dijagnozu paradoksalne reakcije na benzodiazepin, ali, kako je navela njegova ćerka, on “zaista, zaista pati od akatizije” – stanja koje mnogi zdravstveni stručnjaci ne priznaju ili tvrde da nema veze s lekovima.

Akatiziju karakteriše obrazac nervoznih pokreta poput vrtenja nogu, ljuljanja, tapšanja rukama ili nogama ili nemogućnosti da se na duže vreme zadrži ista pozicija. Pojedini stručnjaci tvrde da ona može da bude izazvana lekovima.

Nakon lečenja od akatizije u Rusiji, otputovao je na Floridu, pa u Srbiju kako bi nastavio rehabilitaciju od anksioznosti i neuroloških komplikacija izazvanih fizičkom zavisnošću od posebne vrste benzodiazepina.

Prošlog meseca je, nakon dužeg vremena, preko “Jutjuba” govorio o tome kako se oporavlja u Srbiji i da mu je bolje. Kako je opisao, iako ima porodicu i prijatelje koji su mu pomagali, iskustvo mu je bilo stravično, ali su mu u Srbiji nekim čudom nestali svi simptomi.

“Sada smo u Srbiji, verovali ili ne, u Beogradu, od svih prokletih mesta. Ovde smo oko dve nedelje i bili smo u još jednoj specijalnoj klinici koju vodi anesteziolog. Oni su modifikovali lekove koje sam uzimao u Floridi. I ne znam, ne razumem, ali svi moji simptomi su nestali. Još sam slab na nogama, ali mogu da razmišljam jasno. Osećam da sam se vratio starom sebi, da mogu da radim… Iznenadilo me je da je to bilo tako brzo, ali tako je”, izjavio je tada.

Podsetimo, Piterson se proslavio knjigom o samopomoći “12 pravila za život”. Međutim, iako važi za jednog od važnijih mislilaca današnjice, njegovi stavovi u vezi sa polnom i rodnom ravnopravnošću, izazivaju kritike.

Naime, često je govorio o tome kako žene i muškarci ne mogu da budu ravnopravni, a uspon ekstremne desnice je opravdao “odgojem maminih sinova” i time da se muškarci okreću i fašizmu, zbog toga što im se nameće feminizam.

On je takođe i kontroverzno tvrdio da žene ne bi trebalo da se šminkaju za posao, ako ne žele da kod muškaraca izazivaju seksualnu privlačnost, čime je izazvao debatu o tome da li on tako pravda sekualno uznemiravanje i zlostavljanje na radnom mestu i krivicu prenosi na žrtve.

Na univerzitetu u Torontu su protiv njega organizovani protesti jer je odbijao da koristi rodno neutralne zamenice. Nije mu pomoglo ni to što je stao u odbranu Džejmsa Damora, otpuštenog radnika Gugla, koji je tvrdio da postoje razlike u polovima.

Izvor B
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More