Zbog korone svi su zaboravili na ove opasne bolesti! Covid im olakšao da se šire (VIDEO)

foto: Pixabay.com
38

Bolest počinje blagom groznicom i slabošću, a sledi bolni kašalj i teškoće s disanjem. Širi se brzo među ljudima i prelazi na osobe u neposrednoj blizini. Suzbijanje epidemije zahteva traženje kontakata, kao i izolaciju i liečenje obolelih nedeljima ili mesecima…

Do ove godine tuberkuloza i njeni smrtonosni prijatelji HIV i malarija stalno su napredovali. Broj žrtvava ovih bolesti u prethodnoj deceniji je bio najveći 2018. godine, što je ujedno i posjednja godina za koju su dostupni podaci. Ali, dok se pandemija koronavirusa širi svetom i obuzima svetske zdravstvene resurse, ovi umnogome zanemareni neprijatelji se vraćaju, piše Aporva Mandavilli za “Njujork tajms”, a prenosi Index.

“Kovid 19 preti da poništi sav naš trud i da nas vrati tamo gde smo bili pre 20 godina”, kaža dr. Pedro L. Alonso, direktor globalnog programa Svjtske zdravstvene organizacije (WHO) za malariju.

Nije samo koronavirus odvratio naučnu pažnju s tuberkuloze, HIV-a i malarije.

Karantini, posebno u delovima Afrike, Azije i Latinske Amerike, podignuli su nepremostive prepreke pacijentima koji moraju da putuju kako bi dobili dijagnozu ili lekove, pokazuju razgovori s desetinama zdravstvenih zvaničnika, lekara i pacijenata širom sveta.

Strah od koronavirusa i zatvaranje klinika odvratili su mnoge pacijente koji se bore s HIV-om, tuberkulozom i malarijom, dok ograničenja putovanja avionom i morem ozbiljno ograničavaju isporuku lekova najteže pogođenim područjima. Oko 80 posto programa za tuberkulozu, HIV i malariju širom sveta prijavilo je poremećaje u uslugama, a 25 posto osoba koje žive s HIV-om prijavilo je probleme u dostupnosti lekova, pokazuju podaci UN-a. Prekidi ili kašnjenja u lečenju mogu dovesti do rezistencije na lekove, što je ionako ogroman problem u mnogim zemljama.

U Indiji, u kojoj živi 27 posto svih pacijenata s tuberkulozom na svetu, dijagnoze su opale za gotovo 75 posto otkako je počela pandemija. U Rusiji su se HIV klinike počele baviti testiranjem na koronavirus. Malarična sezona započela je u zapadnoj Africi, koja beleži 90 posto svih malarija u svetu, ali normalne strategije za suzbijanje – distribucija mreža za postelje s insekticidima i zaprašivanje pesticidima, ograničene su zbog karantina.

Prema jednoj proceni, tromesečni karantin u različitim delovima sveta i postupno vraćanje u normalu tokom 10 meseci moglo bi da rezumtuje s dodatnih 6,3 miliona slučajeva tuberkuloze i 1,4 miliona smrtnih slučajeva.

Šestomesečni prekid antiretrovirusne terapije moglo bi da rezuluje s više od 500.000 dodatnih smrtnih slučajeva od bolesti povezanih s HIV-om, pokazuju podaci SZO-a. Drugi model SZO-a predvideo je da bi se u najcrnjem scenariju broj umrlih od malarije mogao udvostručiti na 770.000 godišnje, piše Tajms.

Izvor Index.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More