Ruska vakcina izazvala uzbunu među stručnjacima: Masovno vakcinisanje sa neprimereno testiranom vakcinom je neetično, blesava odluka

foto:Pixabay.com
55

Vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv novog virusa korona preneli su svi svetski i regionalnni mediji i izazvala uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško verovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svetskoj trci u razvoju vakcine protiv pandemijske bolesti covid-19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmera koje će rezultirati podacima o tome deluje li – a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, “lakomisleni” potez, prenela je Hina.

“Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije”, kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lekova u britanskoj “Warwick Busineš Sćool”.

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako verovatno retke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

Fransoa Baloks, stručnjak genetskog instituta pri Universitetskom koledžu u Londonu, kaže da je to “lakomislena i blesava odluka”.

“Masovno vakcinisanje sa neprimereno testiranom vakcinom je neetično”, kaže on i dodaje da “bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bi bio poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji”.

Njegove reči potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na Imperial koledžu u Londonu, koji kaže da bi kolateralna šteta primene vakcinne za koje se ne zna je li sigurno i efikasno bilo “nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema”.

U ovom trenutku desetak proizvođača lekova širom sveta, koji razvijaju vakcinu, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetine hilljada dobrovoljaca.

Nekoliko njih, koji su najviše odmakli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece, nadaju se da će do kraja godine znati da li su njihove vakcine sigurne.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti vakcine, koje će podneti nadležnim telima u SAD, Evropi i drugđe na proveru.

Rusko je ministarstvo zdravlja odobrenje izdalo pre takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju hiljade ispitanika.

Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduslovom za dobijanje odobrenja za stavljanje u promet vakcine.

Peter Kremsner, stručnjak nemačke univerzitetske bolnice u Tubingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju vakcine CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran.

“Normalno da je potrebno testirati veliki broj ljudi pre odobravanja vakcine”, kaže on i ističe da misli da je “bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi.” Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskoj vakcini ukljucujući kako je napravljena i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li sprečiti infekciju covid-19 ostavlja u mraku naučnike, zdravstvene vlasti i javnost.

“Nemoguće je znati je li ruska vakcina efikasna bez podnošenja naučnih podataka na analizu”, kaže Keit Nail, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom univerzitetu u Notingemu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More