Austrija: Šta kažu zaposleni i poslodavci, da li žele radnu nedelju od 30 sati

Pixabay
84

Mesecima se u Austriji vodi diskusija o smanjenju radnog vremena, a aktuelno istraživanje javnog mnjenja pokazuje da zaposleni, ali i poslodavci većinski podržavaju radnu nedelju od 30 sati.

Čak 49 odsto zaposlenih izjasnilo se za nedelju od 30 sati, a 23 odsto za radnu nedelju od 35 sati. Oko jedne petine, to jest 18 odsto se izjasnilo za aktuelnu radnu nedelju od 40 sati. Za radnu nedelju od 20 sati izjasnilo se svega tek svaki deseti ispitanik portala “karriere.at”.

Kod poslodavaca se čak 60 odsto izjasnilo za smanjenu radnu nedelju od 30 sati. Za aktuelnu nedelju od 40 sati izjasnilo se svega 12 odsto, dok bi minimalno smanjenje na 35 sati podržao tek svaki peti poslodavac.

“Korona kriza je mnoge poslodavce učinila fleksibilnijim”, konstatovao je Tomas Olbrih iz “karriere.at”. On je ukazao da to što zaposleni žele kraću radnu nedelju ne znači da ne žele da rade, već naprotiv da, pored glavnog posla, mogu da se bave još nekim samostalnim projektima.

Na političkom nivou liderka Socijaldemokratske partije (SPO) Pamela Rendi Vagner se već duže zalaže za nedelju od četiri radna dana, što je do sada odbijala Privredna komora.

“Taj model je moderan, koji omogućava veću fleksibilnost i to za preduzetnike i zaposlene”, objasnila je ona.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More