Nemačka: Više tužbi protiv maski u školama

(AP Photo/Martin Meissner)
103

Nakon samo par dana od početka nove školske godine u pojedinim nemačkim pokrajinama se bore, pred pravnim instancama, protiv obaveze nošenja maski za vreme nastave u pojedinim školama.

Viši upravni sud u Minsteru dobio je više tužbi zbog obaveze nošenja maski za vreme nastave u školama.

Tako jedna porodica iz Ojskirhena u Rajnlandu želi po ubrzanom postupku da dobije mišljenje suda da li je ta mera koju je usvojila pokrajina Severna Rajna Vestfalija u saglasnosti sa zakonom.

Takođe Viši sud dobio je prosleđenu žalbu podnetu sudu u Dizeldorfu jednog đaka iz Netetala, koji želi ukidanje obaveze nošenja maski za vreme nastave.

Kada će sud doneti odluku, prema portparolu Više suda, još nije poznato.

Zbog učenika s koronom svi đaci u samoilozaciji

BERLIN, 12. avgusta (Tanjug) – Samo nekoliko dana nakon početka nove školske godine đaci jedne škole u Berlinu poslati su u samoizolaciju, pošto je jedan đak bio pozitivan na testu na korona virus.

Inače, nova školska godina u Berlinu počela je od ponedeljka.

“Pošto smo zaraženog đaka nakon sat vremena poslali kući, a prethodno dobro proluftirali učionicu, je opasnost mala od infekcije, ali ipak postojeća”, obrazloženje je škole u Berlinu-Celendorfu što je čitav razred u kućnoj izolaciji.

U pismu roditeljima se navodi da je uprava škole u kontaktu sa nadležnom zdravstvenom službom, koja će svaku pogođenu porodicu nazvati, i da treba da budu u blizini telefona zbog poziva.

Ukazuje se da je važno da do tada deca nemaju kontakt sa drugim osobama, ali se ne navodi za koji vremenski period to važi i da li će biti potrebni testovi.

I u jednoj školi u Berlin-Nojkelnu je kod roditelja jednog đaka, koji se vratio sa odmora iz inostranstva, ustanovljena korona.

Taj roditelj, kako je saopšteno, pomagao je u pripremama za novu školsku godinu i tokom njih imao kontakt sa osam dalja lica, nastavnicima i domarom.

Sva ta lica su sada u karantinu, saopštila je škola.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More