Centar za religije u Beču – jedno mesto, osam veroispovesti

Gruppenbild Glaubensgemeinschaften, Bürgermeister Michael Ludwig, Kardinal Christoph Schönborn, DI Harald Gnilsen, Gursharan Singh Mangat, Boris Podrecca, Christoph Berger, Marianne Durig, Ulrich Burtscher u.v.m. im Festsaal, 11.08.2020, © PID/Markus Wache
60

Pobednički nacrt „Kampusa religija“ u okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa predstavljen je 11. avgusta 2020. godine u bečkoj gradskoj većnici. Novi centar za religiju obuhvataće sakralne objekte osam verskih zajednica i Visoku crkvenu pedagošku školu, saopštio je Eurocomm-PR Beograd.

Beč je stavio na raspolaganje 10000 kvadratnih metara za izgradnju verskog centra „Kampus religija“ (nem. „Campus der Religionen“) u jezerskom gradu Aspernu. Pored verskih obreda i međureligijskih susreta, ovo mesto će biti važan obrazovni centar – na istoj lokaciji biće podignuta Visoka crkvena pedagoška škola. Novi centar će na jednom mestu okupiti predstavnike osam veroispovesti: rimokatoličke, evangelističke, grčke istočne crkve, islamske verske zajednice, austrijske budističke verske zajednice, novoapostolske crkve u Austriji, izraelitske zajednice kultus i verske zajednice Sika.

Foto: ©ZOOMVP.AT

U okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa za najbolji nacrt „Kampusa religija“ u Aspernu pobedio je tim iz Beča koji se istakao odmerenošću i elegantno rešenom kompozicijom. Žiri je ocenjivao prijave ukupno 44 projekta uzimajući u obzir urbanistički i arhitektonski kvalitet, prostorne koncepte enterijera i eksterijera, aspekte održivosti i obnovljivosti resursa prilikom izbora konstrukcije, materijala kao i funkcionalnost i profitabilnost u izgradnji. Pobednički nacrt arhitektonskog biroa „Burtscher-Durig ZT“ izdvojio se planom da osam religijskih objekata imaju „kontemplativne bašte na krovu“ i „zajedničko mesto susreta u vidu esplanade“.

Projekat je bio ubedljiv zahvaljujući harmoničnom rasporedu i putevima za kretanje. Sve kapele, džamije, sinagoge i hramovi svesno su napravljeni da budu neutralni, bez hijerarhije. Objekti verskih zajednica grupišu se nalik paviljonima oko trga koji se blago diže i nad kojim se pružaju drveće i pergola, stvarajući hladovinu.

Trg kao mesto dijaloga između različitih religija ima prilaze i vrtove na više nivoa kao i stepenice za sedenje u međuprostorima. Sakralni objekti imaju bašte na krovovima sa spoljašnjim ulazom i međusobno su spojeni prolazima. Pojedine fasade su ozelenjene, a multifunkcionalne prostorije Visoke pedagoške škole kao što su menza i velika sala osmišljene su tako da sve veroispovesti optimalno mogu da ih koriste. Heterogenost religija objedinjena je „blagim velom“ pod kojim se sve građevine nalaze – lakom i arhitektonski zahtevnom pergolom – koja pruža hlad na trgu i terasama za vreme letnjih meseci. Unutar kampusa planiran je zajednički prostor u kome će se nalaziti menza, velika sala kao i prostorije za skladištenje i održavanje.

Foto: (c) ZOOMVP.AT

„Kampus je prvi projekat ove vrste u svetu koji treba da pokaže da saradnja između religija može da pokrene pozitivne tokove u društvu“, izjavio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig na konferenciji za štampu i zahvalio se svim verskim zajednicama koje učestvuju u projektu. Prvobitno je planirano da ova građevina, jedinstvena u Evropi, bude završena do 2022. godine, ali u međuvremenu je rok za izgradnju pomeren.

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More