Korona muči čikaške Srbe (FOTO)

Foto: Marko Lopušina/čikago dan državnosti
276

Covid – 19 je jako prisutan u životu američkih Srba u Čikagu, najvećem gradu u SAD sa oko 70.000 naših ljudi. Zvanična statistika govori da je u Čikagu obolelo od koorna virusa 114.000 ljud, a umrlo čak 4.943. Ujedno Čikago je najmsrtonosniji grad u savetnoj državi Ilinois, u kojoj je bolesno 203.000 Amerikana, a preminulo je ooko 8000.

“Sasvim je prirodno da opasnost od pandemije stvalja korona virus na vrh najinteresantnijih tema, ne samo Amerikanaca, već i svih američkih Srba u SAD. Svi smo svesni činjenice koliko je Covid-19  promenio naćin naših života i okolnosti u kojima živimo. Zaustavio se i uzburkao ceo svet, pa i život američkih Srba, nasuprot saznanju da se manipulise i brojevima zarazenih i umrlih. Tako je i život nas Srba u Čikagu promenjen u mnogo čemu”, izjavila nam je Slavica Petrović, osnivač, vlasnik i glavna urednica magazina “Ogledalo” i predsednica Srpskog filmskog festivala u Čikagu.

Foto: Marko Lopušina

Upozorava da korona virus naprosto muči američke Srbe. Mnogi Srbi iz Čikaga su pored straha od zaraze i svakodnevnog stresa izgubili i svoja radna mesta.

“Ima strašnih slučajeva samohranih majki, Srpkinja, koje su ostale bez posla i za koje sakupljamo pomoć u novcu i hrani. Korona je i potpuno zaustavila društveni život čikaških Srba. Sve naše aktivnosti su potpuno zamrle. Naše crkve sa desetak hramova u čitavom Čikagu su bile zatvorene. Uskrs smo slavili u hramovima sa jako malo vernika, dok su bogosluženja vršena onlajn. Zatvoreni su srpski klubovi i udruženja, srpski restorani, sva mesta koja nas okupljaju i povezuju u američkoj dijaspori”, naglašava Slavica Petrović.

Ona je novinarka, poreklom iz Niša, u kome je odrasla i školovala se. Slavica Petrović je u otadžbini studirala književnost i novinarstvo. Radila u RTS-u, bila je dopisnik iz SAD od početka devedesetih godina. Bila je kao aktivista osnivač i glavni urednik Radio programa za Srbe u Čikagu, promoter srpske kulture u Americi u saradnji sa Centrom za kulturu Čikaga. Član je Srpsko-američkog muzeja „Sv. Sava“, pokretač, direktor i glumica Srpskog pozorište “Mira Sremčević”, u kome je glumeći gospođu ministarku stekla veliku popularnost u srpskoj koloniji.

Slavica je organizator Izbora za Miss Severne Amerike, Srpskog filmskog festivala, manifestacije “Proleće u Ogledalu” i proslave godišnjice rada magazina “Ogledalo” na kome okuplja srpsku elitu iz čikaškog regiona. Aktivista je  KSU, SNO, SBP i SPC. Održava kulturnu i privrednu saradnju SAD i Srbije, Čikaga, Beograda i Niša. Živi u Čikagu.

“Zbog korona pandemije i mera zaštite čikaški Srbi se retku susreću na javnim mestima. Izuzetak su prodavnice hrane, sahrane i parastosi, na kojima je broj prisutnih Srba ograničen. Pored Covida – 19 čikaški Srbi su strašno pogođeni i demonstracijama i protestima Amerikana i Afro-Amerikanaca, koje često imaju nasilnički i razbojnički karakter”, nabraja Slavica Petrović.

Naime, u Čikagu su demonstracije česeto organizovali kriminalci i huligani, koji divljaju po gradu, pale i uništavaju sve pred sobom, pa i radnje čikaških Srba.

“Ovo nasilje je posebno prisutno u Južnom Čikagu, u kome živi dosta naših deseljenika, pristiglih u grad početkom 21. veka. Prošle nedelje napadnuta je i glavna ulica, Mičigen avenija. Na kraju, velika oluja, koja je čupala drveće, prevrtala automobile i cepala krovove, ugrozila je život i spokoj čikaških Srba” – priča nam Slavica Petrović, sigurno, najobavešteniji naš zemljak u srpskoj koloniji u Čikagu.

Pandemija je pogodila i njene aktivnosti u magazinu “Ogledalo”, koji posle 19 godina rada prestaje da se štampa i izlazi kao elektronsko izdanje. Zahvaljujuci urednici Slavici Petrović i vrednoj reporterki Mili Filipović, novinarki iz Čikaga, srpsko javno mnjenje u Čikagu i okolini, čak do Kanade, blagovremeno je informisano o svim zbivanjima u SAD i u Srbiji. Korona virus je sprečila održavanje “Šeširijade”, divne srpske predstave o srpskoj kulturi. A i Srspki filmski festival.

“Od svih naših aktivnosti neće ove godine biti ništa. Sve ih pomeramo za narednu 2021. godinu. Neće biti ni čuvenih jesenjih piknika na crkvenim imanjima, ni fudbalskih turnira srpskih timova u dvorištu Srpske bratske pomoći, ni skupova u prostorijama Srpske narodne odbrane. Život Srba se utulio u Čikagu. Prvi put u zemlji, za koju sam uvek govorila da je najslobodnija država na svetu, sam osetila strah i nezivesnost.  Čak je i meni utuljeno putovanje u Srbiju, u moj Niš”, jada se Slavica Petrović

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More