U Beogradu počeli radovi na postavljanju spomenika Stefanu Nemanji koji će biti visok 23 metra

FOTO TANJUG / NIKOLA ANDJIC
129

Na Savskom trgu danas su počeli radovi na postavljanje momumentalnog spomenika Stefanu Nemanji, osnivaču najpoznatije srednjevekovne srpske dinastije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle obilaska radova rekao je da je čin početka postavljanja prisustvovanje istoriji, jer će spomenik jednom od najznačajnih srpskih vladara na tom mestu trajati vekovima.

“Njegovo vreme se pamti kao prekretnica u istoriji i kulturi Srba. On je sa sinom Rastkom utemeljivač Srpske pravoslavne crkve. Dokaz je da srpska istorija traje 800 godina i da su Srbi stari evropski narod sa svojom istorijom, kulturom i tradicijom”; rekao je on.

Vesić je ocenio da je sramota što za sve ove vekove nije podignut spomenik Stefanu Nemanji i kaže da je došlo vreme da se ta nepravda ispravi.

Izrazio je zahvalnost predsednik Srbije Aleksandru Vučiću što je inicirao postavljanje spomenika i dodao da će istorijski momenat biti kada ga on bude otkrivao.

“Vučić je od 2012. godine uradio mnoge velike stvari za Srbiju ali podizanje spomenika Stefanu Nemanji imaće najveću simboliku – da Srbija poštuje svoju istoriju”, rekao je zamenik gradonačlenika.

Spomenik će se nalaziti na budućem najvećem trgu u Beogradu – Savskom trgu, čija je rekonstrukcija u toku.

FOTO TANJUG / NIKOLA ANDJIC

Trg od 32.000 kvadratnih metara imaće 20.000 m2 za pešake.

Spomenik će biti na 15 metara dugim šipovima koji garantuju stabilnosti monumenta visine od 23 metra, što je kao sedmospratnica.

Predstavnik delegacije Ruske federacije Oleg Laskarev rekao je da je velika čast što je izrada ovako simboličnog spomenika pripala umetniku Aleksandru Rukavišnikovu.

“Nije česta prilika da se radi ovako simboličan i značajan spomenik. Spomenik je kompletno urađen i montiran u Moskvi kako bi ga majstor Rukavišnikov ocenio, a zatim je podeljen na delove da bi bio transportovan u Srbiju. Za tri meseca biće kompletno završen u Srbiji”, rekao je on.

Pre svečanog otvaranja spomenik će biti patiniran i osvetljen.

FOTO TANJUG / NIKOLA ANDJIC

U Srbiju su do sada stigla četiri kamiona sa delovima spomenika koji su već na gradilištu Savskog trga.

Vesić je ranije najavio da će do 31. avgusta stići druga četiri kamiona, dok ce poslednja dva sa delovima spomenika biti tu do 15. septembra.

Postavljanje spomenika on je najavio do sredine oktobra, a kraj rekonstrukcije Savskog trga na kome se nalazi najavio je do sredine novembra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More