Ljubavne priče povezane su sa sultanom i princezom Jelenom, tajna koju krije Golubačka tvrđava (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC
57

Na strmoj steni Ridan, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru još u srednjem veku izgrađena je tvrđava Golubac koja je od davnina poznata i pod nazivom Kameni stražar gvozdenih vrata. Prvi put ime ove fascinantne građevine pojavljuje se 1335. godine i tada se navodi da je ugarska vojna posada bila smeštena unutar samog utvrđenja, ali je velika misterija ko je i kada podigao ovo zdanje. Najčešće se kao graditelj spominje kralj Dragutin Nemanjić u 13. Ili Ugari u 14. Veku, ali ništa od toga nije dokazano.

“Ono što je nazanimljiviji podatak jeste da ova tvrđava nikad nije bila osvojena vojnim putem. Do Kosovske bitke bila je u srpskim rukama, a posle su je preuzeli Turci. Po svojoj arthitekturi potpuno je drugačija od svih građevina tog toba. Sastoji se od devet masivnih kula i palate utvrđenja, koju je izgradio despot Stefan Lazarević. Zbog efikasnije odbrane pregrađena je i podeljena na nekoliko celina koje su međusobno povezane bedemom”, izjavio je za RINU, Sreten Živković, rukovodilac turističkog sektora tvrđave Golubac.


Oduvek je tvrđava Golubac bila od izuzetnog strateškog značaja. U jednom delu fasade uzidano je topovsko đule, verovatno iz rata 1428.godine, a glavna uloga te topovske kule bila je zaštita pristaništa.

Izvor Objektiv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More