U kojoj državi u Evropi se voze najmlađi automobili, a gde je vozni park najstariji (FOTO)

printscreen
200

Prosečna starost putničkih automobila na putevima Evropske unije je 10,8 godina.

Podaci o starosti voznog parka država članica EU dosta variraju.

Međutim, po pravilu, stanovnici Istočne Evropi voze starije automobile nego vozači iz zemalja sa zapada kontinenta, pokazuju brojke koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). To je i logično kada se zna da je životni standard u proseku viši na Zapadu, piše b92.net.

Najmlađe automobile voze žitelji Luksemburga. Prosečna starost voznog parka u toj zemlji je svega 6,4 godine.

S obzirom su podaci koje je prikupio ACEA iz 2018. godine, na spisku zemalja članica se našlo i Ujedinjeno Kraljevstvo. Upravo ova država ima drugi najmlađi vozni park – prosečna starost automobila na njihovim putevima je 8 godina.

Sledi Austrija sa 8,2 godine, pa Irska sa 8,4 godine i Danska sa 8,8 godina.

Interesantno je da je prosečna starost automobila koji se voze u Nemačkoj 9,5 godina, pa ispada da Nemci voze starije automobile od Belgijanaca (9,0) i Francuza (9,0).

Što se tiče država proisteklih iz bivše Jugoslavije, vozni park Slovenaca je u proseku star 10,1 godinu, a Hrvata 12,6 godina.

Najstariji automobili se kreću putevima istočnoevropskih zemalja, i to u Litvaniji (16,9 godina), Estoniji (16,7 godina) i Rumuniji (16,3 godine).

Ni Grci ne mogu da se pohvale sa mladim voznim parkom, s obzirom da je prosečna starost automobila u toj zemlji čak 15,7 godina.

Iako Srbije nema na ovoj listi, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja iz 2019. godine prosečna starost automobila na srpskim putevima je nešto veća od 17 godina, što znači da bismo po tom parametru bili na samom začelju država Evropske unije.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More