Erdogan izdao dekret: Posle Aja Sofije, i Hora pretvorena u džamiju

(Turkish Presidency via AP, Pool)
76

Turski predsednik Redžep Taijip Erdogan izdao je danas dekret o pretvaranju u džamiju crkve Hora, jedne od najpoznatijih vizantijskih građevina u Istanbulu, i to samo mesec dana nakon što je čuvena Aja Sofija postala muslimanska bogomolja.

U srednjovekovnoj crkvi Svetog Spasitelja u Hori, sagrađenoj blizu drevnih gradskih zidina Carigrada, nalaze se vizantijski mozaici iz 14. veka i freske koje prikazuju prizore iz biblijskih priča, piše Rojters.

Oni su prekrečeni nakon što su Osmanlije osvojile grad 1453. godine, ali su ponovo otkriveni kada je – poput Aja Sofije – zgrada pretvorena u muzej pre više od 70 godina.

Prošle godine je turski sud poništio odluku vlade iz 1945. godine kojom je Hora – poznata kao Karije na turskom – pretvorena u muzej koji vodi Ministarstvo obrazovanja.

Danas je u ediktu koji je Erdogan potpisao i koji je objavljen u službenom glasniku Turske navedeno da je upravljanje džamijom Karije prebaci u upravu za verska pitanja i da je džamija otvorena za bogosluženje.

Crkva je na ovom mestu sagrađena najpre u 4. veku, ali veći deo postojeće građevine potiče iz 11. veka, da bi ona zatim bila delimično obnovljena 200 godina kasnije nakon zemljotresa.

Erdoganovim dekretom nije precizirano kada će se prve muslimanske molitve održati u Hori, niti šta će biti učinjeno sa hrišćanskim umetničkim delima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More