Vratio se iz Kine u rodni Čačak i jedini u Evropi proizvodiće ove ploče zlata vredne!

Foto: PixaBay
80

Pavle Milošević se, nakon završenih studija u Kini, vratio u rodni Čačak i sa suprugom Marijom rešio da započne privatni biznis.

Dva mlada inovatora odlučila su se za jedinstven ekološki projekat, proizvodnju ploča od stakla koje se koriste u građevinskoj industriji i mogu da zamene uobičajene materijale kao što su mermer, drvo ili granit, piše “Telegraf”.

“Eko-ploče će biti prvi ovakav proizvod napravljen u Srbiji, ali i u Evropi. Slična proizvodnja postoji još samo u jednoj američkoj kompaniji. Proizvod je od stakla i cementa, i potpuno je ekološki. Ideja je potekla od supruge koja se bavila proizvodnjom saksija kombinacijom upravo ovih materijala”, kaže Pavle i dodaje:

“Trenutno smo u fazi testiranja uzoraka, jer je jako bitno kako će međusobno reagovati dve komponente. Ukoliko to prođe kako treba, od sledeće godine bismo mogli krenuti sa proizvodnjom”.

Eko-ploče specifičnog dizajna, do 70 odsto napravljene su od otpadnog stakla, koje se melje i meša sa cementom, a potom suši, peče i polira. Ovakav proces će imati višestruki značaj za lokalnu zajednicu, jer velike količine stakla završavaju zakopane na sanitarnim deponijama, a vrlo mali procenat je recikliran.

“Uključeni smo u proces cirkularne ekonomije, tako što staklo koje je završilo na otpadu ponovo vraćamo u proizvodni proces. Na taj način smanjuje se i kolilčina otpada, ali i produžava vek deponije jer staklo je izuzetno kabasto i teško se razgrađuje. Već smo skolopili dogovor sa javnim komunalnim preduzećem iz Čačka od kog uzimamo otpad”, rekao je Pavle.

Veliku podršku ovom mladom bračnom paru pružio je Naučno-tehnološki park u Čačku, koji će im obezbediti uslove za pilot proizvodnju, ali i brojne kontakte sa tehnolozima i stručnjacima.

“Osim kancelarija koje smo dobili, obezbeđena nam je i izuzetno skupa mašina koju ne bismo mogli da finansiramo iz ličnih sredstava. Brojne kontakte smo dobili upravo ovde i zaista su nam mnogo pomogli, kako bi naš ekološki projekat uspeo. Ulaganja su velika, ali nadamo se da će se isplatiti i da će ova ideja biti uspešno sprovedena u delo”, kaže mladi inovator iz Čačka.

Naglašava da će eko-ploče imati cenu sličnu ceni mermera, jer sva svojstva koja imaju podsećaju na ovaj građevinski materijal. Zbog svoje specifičnosti, biće namenjene za evropsko i azijsko tržište.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More