“Pozitivno sam iznenađen lepotom mora i plaža”: Srbi letuju u Albaniji, evo šta kažu o cenama, smeštaju, usluzi

Youtube printscreen Kosovo Online
72

Turisti iz Srbije ovog leta nisu zbog pandemije imali veliki izbor destinacija za odlazak na more, pa su mnogi u iznudici rešili da oprobaju albansku obalu, što se ispostavilo kao potpuni pogodak, piše Kosovo onlajn.

Ekipa portala obišla je neka od najposećenijih mesta na jugu Albanije i razgovarala sa turistima koji su tamo ove godine došli mahom iz Srbije, Makedonije i Rusije.

Svi su oduševljeni prelepim plažama, morem, ali i cenama smeštaja, hrane, kao i gostoprimstvom lokalnih Albanaca.

Oni koji nisu imali istorijske i političke predrasude da letuju u Albaniji, koja građanima sa cele teritorije Srbije, uključujući i sa KiM, dozvoljava ulazak i bez testiranja na kovid-19, nisu zažalili i našli su odličnu zamenu za Grčku i Crnu Goru, navodi Kosovo onlajn.

Na plažama u Ksamilu, gradiću u južnom delu albanskog primorja, ove godine letuje znatno više srpskih turista iz Niša, Prokuplja, Kragujevca, Beograda i ostalih gradova Srbije.

Dragan Ilić i Vladan Aleksić iz Prokuplja sa porodicama su prvi put u Albaniji.

“Prelepo – ne znam kako da opišem. Za dva dana sam doneo odluku da dođem ovde na letovanje, nismo imali drugu opciju, ali nismo pogrešili i rado ćemo se opet vratiti. Smešteni smo u Sarandi, a kupamo u Ksamilu. Deca su prezadovoljna i mi sa njima”, rekao je Aleksić.

I utisci Dragana Ilića su fenomenalni.

“Domaćini su ljubazni. Putovali smo kroz Kosovo i Metohiju i nismo imali nikakvih problema. Ja sam uvek za Grčku, ali bih ponovo došao ovde”, kazao je Ilić.

Prelepo i čisto Jonsko more i još lepše plaže oduševili su Amira Milaka iz Sarajeva.

“Ja sam pozitivno iznenađen lepotom mora i plaža. Uvek sem bio skeptičan kada je u pitanju Albanija. Letovao sam godinama u Turskoj. Albanija se ne može uporediti sa ponudama koju nude turski hoteli, ali je ovde more mnogo lepše i bolje. Verujte mi, ako budem živ i zdrav, doći ću ponovo, jer sam fasciniran lepotom albanskog primorja”, rekao je Milak.

Cene hrane identične su ili čak niže u odnosu na Niš, Beograd i ostale gradove u Srbiji, kažu turisti i dodaju da je u trgovinskim radnjama na rafovima bogata ponuda proizvoda iz Srbije.

Ljubiša Milovanović iz Gračanice sa porodicom letuje u Ksamilu.

“Vlasnik sam restorana u Gračanici i verujte mi da su ovde cene kao kod nas na KiM. Neverovatno je da vas na plaži služi konobar i makijato ili espreso naplaćuje 150 leka, a albanski lek je po kursu u odnosu na evro približan srpskom dinaru. Možete sami da uporedite o kojim cenama se radi”, ističe Milovanović.

Saranda i Ksamil su u turističkoj ekspanziji. Grade se moderni hoteli i apartmani, uređuju se ulice, trotoari i šetališta.

Ponuda u privatnom smeštaju se kreće od 15 do 50 evra za noć.

“Ove godine je znatno veći broj turista iz Srbije, Makedonije, Kosova i Rusije. Trudimo se da im boravak u apartmanima bude prijatan. Svakog trećeg dana čistimo apartmane i menjamo pokrivače i jastučnice. Želimo da ostavimo dobar utisak kako bi sledeće godine ponovo došli kod nas”, kaže vlasnik vile “Tanis“ u Ksamilu Agim Ćeliku.

Epidemija koronavirusa i zatvaranje granica uticali su da Albanija srpskim turistima postane jedan od izbora za letovanje.

Na pojedinim plažama se poštuju mere protiv širenja korona virusa i ležaljke su propisno udaljene, dok se na većini plaža mere ne poštuju.

U restoranima, marketima i na ulicama retki su turisti koji nose zaštitne maske, navodi Kosovo onlajn.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More