Novo internet ruho Visokih Dečana

Posetilac manastirskog portala može internetom poslati spisak imena za molitvu u manastiru, pitati za duhovni savet, upisati se u knjigu utisaka, informisati se kako lično da dođe.

Naši u svetu
472

Novi internet portal srpskog manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, pleni svojim dizajnom i preglednošću. Sažet informativni sadržaj na veb adresi – www.decani.org dostupan je trenutno na srpskom, engleskom, španskom, italijanskom i ruskom  jeziku, obogaćen kvalitetnim ilustracijama.

Uz dobrodošlicu posetiocima na prezentaciju Visokih Dečana, navodi se da je manastir  zadužbina srpskog kralja Svetog Stefana Dečanskog iz 1335. godine, da je Uneskov spomenik  sa jedinstvenom crkvom sagrađenom u romaničkom stilu sa elementima gotike, ukrašenom sa više od 1.000 srpsko-vizantijskih fresaka.

Dečanski iguman arhimandrit Sava Janjić je, da podsetimo, već dvadesetak godina u javnosti poznat kao prvi srpski sajber monah. Pokrenuo je na srpskom i engleskom jeziku sajt Eparhije raško-prizrenske, u poslednjoj deceniji 20. veka, u vreme kad državne institucije Srbije nisu bile vidljive na internetu.

Posetilac sadašnje nove internet prezentacije Visokih Dečana može se brzo i lako upoznati sa istorijom manastira, crkvenom arhitekturom, manastirskim zdanjima i riznicom Visokih Dečana, takođe i sa monaškim životom, ako klikne na “ikonicu” opšte žice. Dostupan je isto tako i sadržaj biblioteke,  te najnovijih vesti iz manastira, kao i mogućnost on lajn kupovine u manastirskoj prodavnici: meda, vina, ikona, knjiga i publikacija,  prehrambenih proizvoda, duboreznih predmeta, sveća, suvenira…  Tu je i informacija kako se mogu uputiti donacije Visokim Dečanima putem pej pala ili uplatom na bankovni račun.

Posetilac manastirskog portala može internetom poslati i svoj spisak imena za molitvu u manastiru, pitati za duhovni savet, upisati se u knjigu utisaka, informisati se kako da kolima lično dođe do  Visokih Dečana. Navedeni su i linkovi za: Eparhijau raško-prizrenskau, Srpsku pravoslavna crkvu, dobrotvorne dečanske fondacije iz Amerike i Italije…

Portal će, kako se navodi,  biti redovno ažuriran na srpskom i engleskom jeziku sa novim tekstovima i fotografijama.

R. Lončar 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More