Sirogojno džemperi osvojili modne piste svetskih prestonica, ali uz ovaj pečat bi bilo mnogo lakše

Nose ih kraljice, premijerke, ugledne dame

Foto: printscreen/youtube/rts
166

Oznaku geografskog porekla do sada su u EU mogli da dobiju samo poljoprivredni proizvodi, ali je nedavno pokrenuta inicijativa da se to proširi i na druge autohtone proizvode čime bi se omogućila sredstva iz evropskih fondova za veći broj proizvoda. Sa čime bi Srbija mogla da konkuriše? U Srbiji 78 proizvoda nosi oznaku geografskog porekla, a među njima samo četiri nepoljoprivredna. Jedan od njih je Sirogojno džemper.

Džemperi iz Sirogojna odavno su osvojili modne piste i ekskluzivne radnje Milana, Njujorka, Londona. Rado ih nose širom Evrope, Amerike, Kanade, Japana; kraljice, premijerke, ugledne dame.

Nastaju strpljivim radom i umećem zlatiborskih pletilja, sada već novih generacija, ćerki i unuka nekadašnjih pletilja koje su, u predahu od seoskih poslova, uplićući u svoje radove zlatiborske pejzaže postavile temelje brenda.

Bilo ih je i 2.000, a sada njih oko 500 stiže da ispuni sve zahteve probirljivog modnog tržišta.

Pletilji Gordani Ćurdić za izradu jednog džempera, po dobijenom modelu, potrebna su oko dva-tri dana rada. U slučaju kada na džemperu treba uraditi i vezene detalje, kako kaže, posao će trajati pet do šest dana.

Recept za trajanje je jednostavan. Čista vuna, ručni rad, osluškivanje modnih tokova i motivi u skladu s vremenom.

„Ti neki motivi koji se rade već od šezdesetih godina, tačnije od 1962. godine, po čemu je Sirogojno džemper i prepoznatljiv, to su motivi kućica, cveća, pejzaža, ali rade se dosta i ovi noviji modeli“, objašnjava Biljana Jovanović iz preduzeća „Sirogojno kompani“.

Rukovodilac proizvodnje, Rosa Ljubojević, ističe da je Sirogojno zadržalo svoj prepoznatljiv stil, ali da u saradnji sa mladim modnim kreatorima nastoji da izgradi novi, odnosno da se prilagodi novim trendovima u pogledu aktuelnih boja i modela.

Pletiljama je posvećen i muzej koji svedoči o pola veka trajanja Sirogojno džempera, uz koje su na domaćoj listi nepoljoprivrednih proizvoda zaštićenog geografskog porekla i pirotski ćilim, bezdanski damast i šabački peškiri.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More