Kisić Tepavčević objasnila kako se koronavirus prenosi vazduhom

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC /
96

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj konferenciji za novinare bolje objasnila šta tačno znači aerogeno prenošenje virusa korona.

“Na početku se mislilo da se može preneti isključivo kapljično, što i jeste dominatni put. Kada neko priča, kija, kašlje, zajedno sa sluznicom iz respiratornog trakta i sekretima koje imamo, nevidljivim, izlazi virus. Ukoliko se osoba nalazi u neposrednoj okolini, iako kapljice pogode respiratorni trakt ili konjuktivu oka ona će da bude zaražena. To podrazumeva da se nalaze u neposrednom kontaktu sa osobom koja ima virus i koja je osetljiva – kazala je doktorka.

– Aerogeno, odnosno putem vazduha, je jedan vid indirektno prenosa, koji znači da su sada kapljice nisu pogodile osetljivu osobu nego ostale da cirkulišu u vazduhu. Mogu da cirkulišu jedno vreme i iz njih može da ispari jedna voda koja se nalazi u omotaču i da padnu u vodu – objašnjava epidemiolog.

– To znači da ako ste ušli u lift, pre vas je u njemu bila osoba koja nije imala masku, kijala je i kašljala, iako nema nikoga u liftu moguće je da se u vazduhu još uvek nalaze te kapljice iz kojih je isparila voda. Moguće da virus jedno vreme lebdi u vazduhu i da sam rezervoar nije prisutan u prostoriji, a da vi možete da se zarazite – naglašava član Kriznog štaba.

– Ovo nije dominantan put prenosa, ali je i te kako moguć – podvukla je na kraju svog govora, piše Telegraf.rs.

Izvor Telegraf.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More