Železnice Srbije objavile da su 2018. godine vozači polomili 3.700 rampi na pružnim prelazima!

FOTO: Printscreen/youtube/Infrastruktura ŽS
272

BEOGRAD – Na pružnim prelazima širom Srbije u 2018. godini vozači drumskih vozila su slomili 3.700 rampi i materijalna šteta iznosila je oko 500 miliona dinara, saopštila je danas Infrastruktura železnice Srbije.

Prošle godine je bilo 3.700 slučajeva lomljenja branika i polubranika, koje su svojom neodgovornom i nepropisnom vožnjom oštetili vozači drumskih vozila, što je duplo više nego prethodnih godina.

Infrastruktura železnice Srbije je za 500 miliona dinara mogla automatskim rampama da obezbedi oko 25 putnih prelaza.

Poslednji slučaj dogodio se u Nišu, na putnom prelazu kod Palilulske rampe, 29. decembra, kada je autobus oštetio rampu.

Tada se autobus javnog gradskog prevoza na liniji 8, koji saobraća na relaciji Gabrovačka Reka – Pasi Poljana, našao u zoni putnog prelaza u trenutku kada su se rampe već spuštale.

Autobus je na taj način onemogućio da se rampe spuste i oštetio uređaj putnog prelaza, koji je pre toga funkcionisao i bio ispravan.

Automatski putni prelaz na tom mestu usklađen je sa drumskom semaforskom signalizacijom, koja je takođe bila ispravna.

Autobus javnog gradskog prevoza u Nišu zadržao se u zoni zatvaranja putnog prelaza u trenutku njegovog uključenja, iako je imao dodatnih 15 sekundi vremena tokom zvučnog signala da se udalji iz te zone.

Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije raspolažu informacijama i fotografijama i juče je Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu podneta krivična prijava protiv odgovornih za krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Takvo ponašanje vozača autobusa u Nišu je začuđujuće i za svaku osudu, naročito ako se ima u vidu da se samo nekoliko dana pre toga dogodila teška saobraćajna nesreća u Donjem Međurovu.

Infrastruktura železnice Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju signalizaciju i da se pridržavaju propisa, jer je to jedini način da se očuva bezbednost saobraćaja.

Pored toga, popravka svakog od 3.700 branika i polubranika na putnim prelazima širom Srbije plaća se novcem građana Srbije, a osim što su ti dodatni troškovi izuzetno veliki, za popravku polomljenih rampi potrebno je desetak dana.

Infrastruktura železnice Srbije zato i tom prilikom ističe da se samo zajedničkim naporima i odgovornim ponašanjem učesnika u saobraćaju, na putnim prelazima može unaprediti bezbednost i sprečiti nesreće.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More