Patrijarh Irinej: Jedini dogovor koji SPC prihvata je onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije!

foto Youtube Printscreen
224

Jedini dogovor koji Srpska pravoslavna crkva prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, rekao je za portal Nova.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh Irinej o sporazumu Beograda i Prištine u Vašingtonu

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom”, rekao je za Nova.rs poglavar SPC, dodajući da, ukoliko usledi poziv, oni će se uključiti u pregovore oko Kosova.

“Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

“To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda”, poručio je za Nova.rs patrijarh Irinej.

Patrijarh je prethodno za Tanjug rekao još nije dovoljno upoznat o detaljima ugovora koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao nedavno u Vašingtonu, a tiču se Crkve, da bi mogao da oceni da li će to obezbediti zaštitu srpske pravoslavne baštine, imovine, sveštenstva i vernika.

“Mi još nismo upoznati o detaljima, osim dela objavljenog u štampi, tako da samim tim nismo u mogućnosti da odgovorimo na vaše pitanje”, naveo je Irinej.

On je u pisanom odgovoru za Tanjug rekao da je javnosti već poznat stav Srpske pravoslavne crkve povodom svih problema koji se tiču Kosova.

Jedna od tačaka u sporazumu tiče se zaštite religijskih objekata i primene sudskih odluka koje se odnose na SPC, kao i bezbednost srpskih sveštenika i vernika, i verskih objekata.

Izvor Nova
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More