Umro Arie Livne, naš veliki jevrejski prijatelj

Youtube printscree O kanal
151

Predsednik Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništa Republike Srpske u Izraelu gospodin Arie Livne umro je danas u Jerusalimu u 99 godini. Vest je potvrđena u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci, koji je Livne osnovao. Sahrana ovog velikog prijatelja srpskog naroda biće u Jerusalimu.

Njegov prijatelj Milan Lajhner iz Beograda je koliko prošlog meseca razgovarao telefonom sa ovim Jevrejinom sa srpskom dušom, kako ga je nazivao, koji je poručio da se nada ozdravljenju.

A kada su nedavno nekolicina Srba posetili u Izraelu čuvenog diplomatu i humanistu Arie Livne, zadovoljan što se video sa starim prijateljima, iskreno je zapitao:

– Kako je moja Srbija? Kako je moja Republika Srpska?

– Dobro su, dragi prijatelju. Očekuju Vas!

– Daće Bog da opet vidim Srbiju i Republiku Srpsku – odgovorio je gospodin Arie Livne.

Gospodin Livne je srpski zet, senator u Senatu Republike Srpske, njen predstavnik u Izraelu, zastupnik Svetskog jevrejskog kongresa u Srbiji i Republici Srpskoj, osnivač Jevrejskog centra u Banja Luci i nezvanični lobista srpskog naroda tokom burnih devedesetih godina.

Rođen je 1921. godine u Budimpešti, u imućnoj jevrejskoj porodici. Kršen je kao Đorđe Vajs. Detinjstvo je proveo u Novom Sadu. Krajem 1941. ga roditelji premeštaju u Budimpeštu. Oktobra 1942. mađarski fašisti ga mobilišu u rudnik kod Bora, u istočnoj Srbiji, u kome su se kao prinudni radnici nalazili Jevreji iz Rumunije, Čehoslovačke i potkarpatskih delova Rusije. Majka mu je ubijena u Aušvicu, a otac preminuo odmah iza Drugog svetskog rata.

Zbog kritike nove komunističke vlasti bio je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici sve do početka pedesetih. Po izlasku iz zatvora 1953. oženio se sa Jelisavetom Jelicom Naumović iz Beograda. U Izrael je otišao  1956. i promenio ime i prezime u Arie Livne.

Ubrzo zatim osnovao je Filmski arhiv Izraela, koji danas nosi ime Stivena Spilberga. Bio je direktor Informativnog odjeljenja, koje se bavilo propagandom, a nakon toga zamenik i generalni direktor Jevrejske agencije.

– Početak raspada Jugoslavije teško je pogodio gospodina Livne, koji je već tada bio specijalni predstavnik Svetskog jevrejskog kongresa za Jugoslaviju. Radio je na saradnji i razvijanju prijateljstva izraelskog i srpskog naroda. Javno je podržao osnivanje Republike Srpske u BiH i podržao pravo Srbije i Crne Gore da se bore za slobodu svog naroda i nezavisnost svoje države. Angažovao se u humanitarnim akcijama pomoći našem narodu tokom sankcija i učestvovao u akcijama političkog posredovanja između zvaničnog Beograda i svetskih centara moći – priča na Milan Lajhner, dugogodišnji prijatelj gospodina Arie Livne.

Ovaj srpski zet i veliki jevrejski prijatelj Srba susretao se devedesetih godina sa predsednikom Slobodanom Miloševićem, sa Zoranom Lilićem, patrijarhom srpskim Pavlom, sa Miloradom Dodikom, tada premijerom Republike Srpske. U konsultacijama sa njima u maju 1999. godine, gospodin Livne je, tada već kao penzioner lično otišao u tajnu posetu saveznom nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, da
pregovara o uslovima prestanka bombardovanja Srbije i Crne Gore.

Šreder je tog dana, dok je razgovarao sa gospodinom Arie Livne obustavio napade NATO na srpski narod. I složio se sa ovim pregovaračem srpske strane oko uslova koje zvanični Beograd treba da ispuni, da bi Zapadna vojna alijanska obustavila bombarodvanje Srbije i Crne Gore.

– Gospodin Livne je preneo predloga nemačkog kancelara Gerharda Šredera predsedniku Slobodanu Miloševiću, koji ih je pred njim prihvatio i obećao da će ih ispuniti. Nažalost, napadi NATO su nastavljeni – kaže Milan Lajhner.

Mada je zvanično bio penzioner gospodin Liven je nastavio lično da posećuje Srbiju i posebno Republiku Srpsku, da širi saradnju sa Izraelom i pomaže srpski narod.

Zvanična Banja Luka je prepoznala njegovo iskreno prijateljstvo i humanizam i dodelila mu je prvo Orden časti Republike Srpske. Potom mu je dodeljena Specijalna zahvalnice  Vlade Republike Srbije za zasluge na produbljivanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između srpskog i jevrejskog naroda.

„Ključ grada Banjaluka“ sa Poveljom „Počasni građanin grada Banjaluka“ gospodin Arie Livne primio je 2012. povodom Dana grada 22. aprila.

Orden Republike Srpske na lenti, „za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Republike Srpske i Države Izrael, te za izuzetan doprinos u poslijeratnom razvoju Republike Srpske“ uručio mu je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske u Banjoj Luci na Vidovdan 28. juna 2012.

O ovog velikoj jevrejskog prijatelja 2012. godine snimljen je dokumentarno biografski film „Arie“. Film autorke Gordane Cimeše, u režiji Branka Lazića i produkciji Radio-televizije Republike Srpske, premijerno je prikazan u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske .

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More