Povratak radnika u Italiju, među njima i Srba, brine vlasti

(AP Photo/Gregorio Borgia)
48

Više od 250 hiljada radnika iz Bugarske, Rumunije i Srbije, koji u Italiji rade kao ispomoć u porodicama očekuje se da će se ovih dana vratiti na posao i to brine italijanske vlasti, zbog eventualnog rizika od širenja korone.

Kako piše dnevni list “Il fato Kotidijano u Rumuniji i Bugraskoj i Srbiji je nivo zaraze još uvek visok, i svi koji dolaze iz tih zemalja moraju da se testiraju, odnosno provedu u obaveznom karantinu od 14 dana, međutim pitanje koje se postavlja je – kako kontrolisati te ljude koji čuvaju i neguju stara lica ili se brinu o deci, i u 60 odsto slučajeva to rade “na crno”.

Sekretar udruženja porodica koje zapošljavaju strane radnike Lorenco Gasparini kaze da je situacija veoma delikatna i da su u stanju pripravnosti ne samo porodice, već i Italijanski crveni krst i vladin tehničko-naučni komitet.

“Bilo da rade sa decom ili čuvaju stare, strani radnici se bave osobama koje su u zdravstevnom pogledu rizične kategorije. S jedne strane porodice koje ih zapošljavaju su zabrinute zbog eventuale zaraze, a s druge strane više od dve hiljade italijanskih porodica koje zapošljavaju strance u kuci, praktično ne mogu da normalno funkcionišu bez njihove pomoći”, kaze Gasparini.

Dodatni problem je što ovi radnici dolaze malim kombi-vozilima koji prolaze sve granice sa malom ili nikakvom kontrolom, navodi list.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More