Srpska svetinja u srcu Njujorka dobija stare obrise, hram Svetog Save renoviran spolja

Novi zidovi hrama Svetoga Save Foto: Eparhija istočnoamerička
137

Njegovo Preosveštenstvo episkop Irinej istočno-američki, posetio je nedavno Saborni hram Svetog Save u Njujorku – svoje episkopsko sedište, kako bi pregledao završetak prve faze impresivnog projekta obnove.

“Trenutni projekat obezbeđivanja i ograđivanja hrama sastojao se od osiguravanja zidova, uključujući i obnovu segmenata krovne linije, ugradnje novih krovnih i podnih greda, postavljanja krova, sem poslednjeg sloja škriljca, koji je zamenjen tokom prethodnih godina pre izbijanja požara, zatim izlivanja poda, uokvirivanja vrata i prozora, te ugradnje privremenih metalnih vrata i prozora od pleksiglasa otpornih na vatru”, rekao nam je vladika Irinej.

Episkopa Eparhije istočno-američke su na gradilištu dočekali arhitekte, g. Don Živković, izvršni direktor projekta i g. Brajan Konoli, zatim, g. Geri Odanahju, potpredsednik građevinske firme “Odanahju” i nadzornik građevinskih radova, i g.Stiven Vlahakis, nadzornik gradilišta.

Izgrađena je nova kupola i prostor za oltar

“Zbog trenutne pandemije virusa korone, gradsko Odelenjeza gradnju naložilo je da se svi građevinski radovi 27. marta prekinu i obustave, te su 30. marta u ponedeljak, gradilišta širom grada bila uistinu zatvorena. Tek 8. juna, pomenuto Odelenje dalo je dozvolu da se radovi u gradu nastave, uključujući i one na našoj Katedrali” , objasnio nam je vladika Irinej.

Kako je rekao vladika, bio je to snažan osećaj ponovo zakoračati na gradilište.

Majstori uređuju pod i kriptu ispod njega

“Nakon uklonjene unutrašnje skele, opet nanovo ugledati strmi krov pod nagibom od 55 stepeni, koji se uzdiže do visine od gotovo dva sprata iznad krova, pokrivajući dužinu prostora naše veličanstvene crkve, koja sama po sebi obuhvata čitav gradski blok između zapadne 25. i zapadne 26. ulice od Brodveja, zaista uliva strahopoštovanje”, kaže vladika.

Ova američka katedrala, koju je SPC kupila je prvobitno izgrađena od tri sloja kamena, sa italijanskim mrkim peščarem sa spoljne strane, i grubo isečenim, crnim granitnim pločama između spoljnog kamena i enterijera od ručno izrezbarenog francuskog, kajenskog krečnjaka, koji je na žalost, usled totalnog oštećenja prouzrokovanog požarom, uklonjen.

Novi zidovi hrama Svetoga Save Foto: Eparhija istočnoamerička

Njegovo Preosveštenstvo episkop Irinej se sastao s odlikovanim arhitektom, g. Donom Živkovićem i njegovim građevinskim timom. Tokom razgovora, prisutnima je pojašnjeno da je od radova u ovoj fazi ostalo još da se krov hrama zaštiti od vatre. S obzirom da je katedralna crkva Svetog Save istorijsko nacionalno zdanje, i da e spoljašnji izgled krova mora da se prilagodi originalnom škriljcu, kako nalaže Zavod za zaštitu spomenika grada Njujorka.

Nekada usamljeni zidovi hrama, koji su, prožimani molitvama mnogih, istrajavali više od 150 godina, sada su u potpunosti obezbeđeni i prisajedinjeni obnovljenoj strukturi crkve.

Bogosluženje vladike Irineja u Njujorku

“Predstojeća, privremena faza, kako nalaže gradsko Odelenje za gradnju, sastojaće se od posebnog zadatka, koji će se obavljati sa ciljem da se crkvi omogući sticanje privremene dozvole za upotrebu prostora za vršenje bogosluženja na dane velikih praznika Srpske pravoslavne crkve” ,  ističe se u saopštenju Eparhije istočno-američke.

Izdavanjem privremene stanarske dozvole, našim vernicima će biti omogućen povratak u svoju bogomolju, Sabornu crkvu Svetog Save, koja je sada sačuvana za potomstvo.

U međuvremenu u subotu 5.septembra 2020. godine episkop Irinej istočnoamerički proslavio je imendan Svetog Irineja, episkopa lionskog. Episkop Irinej je načalstvovao Svetom Liturgijom u hramu Svetog Elefterija na Menhetnu, uz sasluženje sveštenstva iz grada Njujorka i susednih parohija iz Nju Džerzija.

Marko Lopušina

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More