Veliki doprinos naučnika iz Srbije u Cernu-dizajnirali elektronske štampane ploče

Printscreen RTS.RS
94

Grupa naučnika iz Srbije, članova Vinča tima, angažovanog na istraživanjima u Cernu, dizajnirala je elektronske štampane ploče za „Triger“ sistem, kojima će se znatno ubrzati obrada podataka. Dizajnirane su i sklapaju se u Srbiji, i važan su doprinos razvoju Evropske organizacije za nuklearna istraživanja Cern, piše RTS.RS.

Među 11.000 istraživača, u Cernu, u Ženevi, su i naši naučnici – tajne elementarnih čestica ispituju se u 27 kilometara dugom akceleratoru, najvećem na planeti, smeštenom na oko stotinu metara pod zemljom.

Tu je i detektovan Higsov bozon, čestica bez koje materija kakvu poznajemo ne bi postojala, i upravo je detekcija presudna u sudarima čestica koji se dešavaju 40 miliona puta u sekundi, ocenjuje Vladimir Reković, koji je i bio učesnik otkrića Higsovog bozona.

Printscreen RTS.RS

„Ova ploča je namenjena za novu generaciju detektora, koja će biti instalirana 2026. i koja će biti u stanju da vrši selekciju podataka pri velikoj količini sudara, koji u ovom trenutku nisu mogući sa postojećom elektronikom, a koji su nam važni, jer mogu da ukažu na postojanje novih čestica i daju informacije o fizičkim procesima koji su do danas neobjašnjeni”, ističe Vladimir Reković, naučnik u Cernu.

Sve je deo pripreme za još složenije poduhvate u Cernu, a udruživanje znanja i potencijala kakve imamo, omogućilo je Srbiji da učestvuje u razvoju ovog eksperimenta.

„Imamo i infrastrukturu, imamo institute, Univerzitet u Beogradu, koji ima odličan kadar, edukuje odlične studente i pored toga, imamo i industrijske pogone koji mogu da isprate ovakve projekte”, dodaje Reković.

„Nisam mogla da propustim šansu da naučim nešto novo i jako sam ponosna što stoji, upravo, ime našeg naučnog instituta na nečemu što ima tako veliki značaj kao što je Cern”, poručuje Ana Jelicijević, master student ETF-a u Beogradu.

Snežana Pajović, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča” kaže da se jasno povezuju nauka, visoko obrazovanje, koji su, kroz međunarodnu saradnju, odnosno kroz učešće i tradicionalnu saradnju sa Cernom, došli do izuzetnih rezultata.

Elektronske štampane ploče za Cern, za opremu najvećih eksperimenata u svetu, proizvode se u beogradskoj kompaniji „Iritel”, što potvrđuje da Srbija, uz izuzetne naučnike i istraživače, ima i kapacitete sposobne za proizvodnju na bazi najnovijih tehnologija.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More