Oko 90.000 kompanija u Italiji zatvoreno, evo zašto strahuju vlasnici barova i restorana

Pixabay
105

Više od pola miliona kompanija u Italiji je ugroženo, a oko 90.000 je trajno zatvoreno zbog krize izazvane pandemijom virusa kovid-19, podaci su italijanskog udruženja Confesercenti.

Udruženje navodi da se mnoge italijanske firme suočavaju sa teškom krizom, a da su najteže pogođeni sektori ugostiteljstva i turizma zbog drastičnog pada prihoda tokom letnje sezone.

Kako je saopšteno, oko 500.000 kompanija u Italiji planira da na jesen, privremeno ili trajno, ukine pojedina radna mesta.

Iz udruženja ocenjuju da su mere podrške privredi “usporile kolaps”, ali da nisu dovoljne jer je “kriza izazvana kovidom-19 nanela teške udarce”.

Vlasnici barova i restorana posebno strahuju zbog dolaska jeseni i zahlađenja jer će bašte i terase biti neupotrebljive, a klijentima će biti dostupne samo zatvorene prostorije sa manje mesta za sedenje na raspolaganju zbog neophodnog bezbednog razmaka tokom pandemije.

Confersercenti navodi da je bolja situacija u severoistočnom i centralnom delu Italije u odnosu na druge oblasti u toj zemlji, a da se jug i ostrva suočavaju sa teškim ekonomskim posledicama pandemije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More