“Morali smo da uvedemo mere” Dr Tiodorović o tome šta podrazumeva NADZOR koji se uvodi od petka

Foto: printScreen/YouTube
69

Od petka u 18 sati Srbija će uvesti nadzor nad svim građanima koji se vraćaju sa letovanja iz Crne Gore, Hrvatske i BiH, a to može važiti i za Albaniju i druge zemlje u regionu i Evropi u kojima kovid 19 bukti, a Telegraf.rs piše o detaljnoj proceduri kako će on izgledati.

Kako za Telegraf.rs objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone, ovom preventivnom merom je pronađeno kompromisno rešenje, i sa njom se štitimo sebe.

– Morali smo da uvedemo mere, na taj način skrećemo pažnju našim ljudima odakle se vraćaju i čemu su izloženi. Od petka u 18 sati se uvodi nadzor. To je na na neki način preventivna mera, a na ovaj način smo dali vremena našim ljudima da se do petka u 18 sati vrate – kaže prof. dr Tiodorović i objašnjava šta nadzor zapravo podrazumeva:

– Svako ko bude ulazio u zemlju, kada mu se vraća pasoš, dobiće obaveštenje da je pod nadzorom, i da obavezno u roku od 24 sata mora da se javi u kovid ambulantu Doma zdravlja gde pripada, bez obzira na to da li ima simptome ili ne. Institut “Batut” će to da pošalje svim domovima zdravlja, da znaju da, kada dođe takav naš građanin, ako ima tegobe ide u crvenu zonu kovid ambulante, a ako nema, onda ide u takozvanu žutu zonu.

– Ta žuta zona mora da postoji, a daleko je sigurnije da se naši turisti javljaju u kovid ambulantu nego izabranom lekaru u domu zdravlja, jer su potencijalni izvor infekcije – objašnjava prof. dr Tiodorović i dodaje da svako ko se ne javi u roku od 24 sata, načiniće prekršaj.

Ako pacijent ima tegobe, rade mu se detaljne analize.

– Snimak pluća, krvna slika, testiranje i šalje se u samoizolaciju kod kuće, ako nema potrebe da bude smešten u bolnicu. Preporuka je da bude 10 dana samoizolacija, međutim, ako taj pacijent uprkos tegobama dobije negativan rezultat, nema potrebe da ostaje u samoizolaciji. Inače, to nije ona samozolacija koju policija kontroliše – kaže prof. dr Tiodorović.

Ko snosi troškove testiranja
Troškove testiranja pacijenata koji imaju tegobe, bez obzira na to što su uprkos apelima bili na letovanju u zemljama u kojima se korona širi, snosi država, kao i do sada.

Međutim, takav pacijent ne može da računa da će imati punu platu tokom izolacije, kao što je bilo tokom vanrednog stanja.

S obzirom na to da je putovao na sopstveni rizik, sada će imati koliko inače sleduje tokom bolovanja, odnosno 65 odsto zarade.

– Od lekara će dobiti dijagnozu, i po toj osnovi otvara bolovanje, tokom kojem mu sleduje 65 odsto – kaže prof. dr Tiodorović.

Profesor dodaje i da je akcenat stavljen na Crnu Goru, Hrvatsku i BiH gde je najviše naših građana, ali dodaje da važi i za Albaniju, kao i sve ostale zemlje u regionu i Evropi u kojima raste broj zaraženih koronom.

– U Albaniji je 12.000 naših turista – navodi on.

Prof. dr Darija Kirić Tepavčević, zamenica direktora Instituta “Batut” objasnila je za RTS da će nadzor podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno.

Naglasila je i da nadzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

Odluka Kriznog štaba: Od petka od 18 sati NADZOR za građane koji se vraćaju u Srbiju!

Izvor Telegraf.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More