Beč: Pripreme za Balkanski festival i svečanost povodom otvaranja prostorija Zajednice srpskih klubova

Desa Burazor, Svetlana Matić, Bora Kapetanović i Luka Marković u kancelariji Zajednice
182

U austrijskoj prestonici uveliko teku pripreme za predstojeći Balkanski festival 25. i 26. septembra i za
svečanost Zajednice srpskih klubova. Kako nas je informisao Luka Marković, predsednik Zajednice, rad klubova i udruženje je u vreme pandemije korona virusa u Beču, jer se poštuju mere Vlade Austrije, bio sveden na minimum.

I sam Balkanski festival biće održan u 10. opštini u znaku državnih mera protiv korona virusa. Dakle izbegavaće se masovnost publike, ali će program biti bogat i raznovrstan.

„Na našoj bini nastupiće Banjalučka filharmonija, udruženje „Dunav“, folklorni ansambl KUD „Branko
Radičević“ i KUD „Jedinstvo“. A istoričar prof. Dr Predrag Marković iz Beograda održati predavanje “Doprinos Srba evropskoj kulturi” na nemačkom jeziku- najavio nam je Luka Marković.

Zahvaljujući angažovanju, pre svega, predsednika Luke Markovića, Zajednica srpskih klubova u Beču, koja ima dvadeset aktivnih članova, je u međuvremenu dobila novo ruho. Istaknuta je na spoljnom zidu do ulice tabla sa zvaničnim nazivom ove srpske organizacije. A unutra je sve okrečeno, lakirano i sređeno.

„Privodi se kraju kompletno renoviranje prostorija naše Zajednice. Mi ćemo 25. septembra 2020. godine održati svečanost otvaranja ovih prostorija uz kulturno-umetnički program i prisustvo visokih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Austrije – najavio nam je Marković.

Renovirane prostorije posetili su sa predsednikom Bora Kapetanović, koreograf i predsednik udruženja „Dunav“, Radmila Maksimović, predsednica KUD „Branko Radičević“ i prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“ i Desa Burazor Aslanidu, predsednica SKPD „Prosvjeta“ iz Štutgarta.

Govoreći o planovima rada za naredni period predsednik Luka Marković je nagovestio održavanje velike skupštine Zajednice srpskih klubova u Beču, otvaranje javne tribine o aktielnim problemima srpskog naroda, na kojoj će učestvovati ugledne ličnosti iz Austrije i srpskih zemalja.

“Prioritet će nam biti da pokušamo da održimo manifestacije koje će pomoći klubovima da se vrate u svoj
svakodnevni rad. Naravno da nam je prioritet održavanje kontakta sa vlastima i informisanje naših članova o budućim ili izmenjenim uredbama, ali još je rano donositi odluke o organizovanju raznih manifestacija. Kao i svi odgovorni građani Republike Austrije, nećemo raditi ništa na svoju ruku, nego ćemo čekati informacije nadležnih organa po pitanju putovanja i poseta. Moje mišljenje je da do skoro neće biti normalizacije saobraćaja van granica Austrije uz dobar razlog ili odobrenje struktura vlasti” – kazao je Luka Marković.

Pisci u Zajednici srpskih klubova u Beču

Gošća iz Nemačke, gospođa Desa Burazor Aslanidu je poklonila svoju knjigu „Noć iza berlinskog zida“
novoosnovanoj biblioteci „Mina Karadžić“, koja će biti smeštena u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču.

Na ovom sastanku u renoviranim prostorijama Zajednice srpskih klubova, razmortrene su mogućnosti buduće saradnje i rad na zajedničkim aktivnostima i budućim projektima, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u rasejanju pod motom “Zajedno smo jači”.

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More