Lisabon ostao bez srpskih fudbalera

Braća Manojlović u timu Amarekos Setubal
188

Portugal je stara evropska država. Ima oko hiljadu Srba. Najviše njih živi u Lisabonu i Portu. Tridesetak Srba živi u Algarveu, najjužnijoj pokrajini Portugala. Doseljavaju se od 1885. godine, kada je Kneževina Srbija uspostavila odnose sa Kraljevinom Portugal. Tokom dva svetska rata stizali su ugledni pojedinci (Jovan Dučić, Duško Popov, Miloš Crnjanski), a krajem 20. veka radnici, pisci (Dejan Tiago Stanković) i sportisti. Tačnije fudbaleri.

Srpski majstori sa lotom na zelenom fudbalskom terenu su od pre osam godina činili najveću našu koloniju u prestonici Lisabonu.

U timu slavnog kluba “Benfika”, koji je vodio trener Žorž Žezus u sezoni 2013/14. nastupali su fudbaleri Nemanja Matić, Lazar Marković, Ljubomir Fejsa, Miralem Sulejmani, Filip Đuričić i Stefan Mitrović kao prvotimci Benfike. Igrači Uroš Matić, rođeni Nemanjin brat i Filip Marković, Lazarov brat bili u B timu “Benfike”.

Posle toga, a do prošle sezone je za B tim nastupao i nekadašnji mladi centarfor Partizana Ivan Šaponjić. U sezoni 2016/17. nastupe za prvi i drugi tim je upisao i Luka Jović pre odlaska u Ajntraht iz Frankfurta.
Za Benfiki je najduže igrao Ljubomir Fejsa, koji je iz grčkog Olimpijakos 2013. došao u Benfiku. Plaćen je tada pet miliona evra, a danas vredi 2,8 miliona. Fejsa je za punih sedam sezona odigrao 115 mečeva i sa Benfikom pet puta bio prvak Portugalije.

Lazar Marković kao napadač Benfike

Kada je u junu ove godine Andrija Živković, vezista fudbalkog kluba “Benfika” napustio ovaj tim, Lisabon je ostao bez poslednjeg srpskog fudbalera ovog šampiona Portugala. Prvo je Nemanja Matić prešao u britanski Mančester junajted, a onda se Lazar Marković je, koji je igrao u Liverpulu, Fenerbahčeu, Sportingu, Halu, Anderlehtu i Fulamu, vratio u Partizan.

U slavnom lisabonskom klubu ostao je od Srba samo golman Mile Svilar, koji se do skoro nije isticao svojim poreklom. Tek kada je pustio objavu na Instagramu videlo se kako mladi golman kako pozira sa podignuta tri prsta. Tada je Svilar napisao:

“Pričam vam o korenima, ne mogu da mrzim ono odakle sam” – i dodao crveno i plavo srce.
Mile Svilar je dete srpsko-belgijskog braka. Prošao je sve mlađe selekcije reprezentacije Belgije, a onda se preselio u Lisabon.

Srpski fudbaleri u drugim portugalskim klubovima bili su Zoran Filipović, Jovica Nikolić iz „Salgeiroša” i Saša Borovnjak u „Portu“.

Andrija Živković u akciji Benfike

Ima nade za Srbe u portugalskom fudbalu. Naime, mlada braća Rikardo i Marko Manojlović iz Setubala prave fudbalsku karijeru u Portugalu u timu “Amarelos Setubal”. Oni su sinovi trenera Zorana Manojlovića, koji trenutno radi u Africi.

Srpske boje u prestonicu Portugala brani i supruga jednog fudbalera. Naime, Nina Aleksić, divna Novosađanka, udala se za Uga Vijeira, s akojim ima dvoje dece.

Pored fudbalera u Portugalu su afirmisani Srbi koji su otvorili kafane (Stevan Milovac i Ljubomir Stanišić).), neki izdaju apartmane turistima, neki rade kao vozači, konobari, kuvari, telohranitelji., posebno fudbaleri „Benfike“ (Ljubomir Fejsa, Lazar Marković, Nemanja Matić),
U Lisabonu danas postoje i aktivno rade parohija SPC i crkva Hrista Spasa, koju vodi đakon Paulo Brandao. sa tridesetak vernika

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More