Najviše pretrpeli kroz pandemiju, vratilo im se kroz turizam, ali ipak 126 MILIONA TURISTA manje

Foto> Tanjug& AP Photo/Gregorio Borgia
82

Turistički sektor u mediteranskim zemljama trpi ogromne gubitke zbog pandemije virusa kovid-19, međutim Italija je, uprkos poteškoćama, ostvarila bolje rezultete od Francuske i Španije.

“Italija je jača, ili manje slaba, od dva direktna konkurenta – Francuske i Španije”, piše italijanski list Stampa.

Zemlje širom sveta suočavaju se s teškim ekonomskim posledicama pandemije, a jedna od najteže pogođenih privrednih grana je turizam, zbog čega su posebno na udaru države koje najviše zavise od turizma.

Prema podacima italijanske nacionalne agencije za turizam Enit za prvih osam meseci ove godine, udeo turizma u BDP-u je 3,2 odsto, dok je u istom periodu pre godinu dana iznosio 5,7 odsto.

Iako značajan, taj pad je manji u odnosu na druge zemlje poput Francuske (pad od 4,5 odsto) i Španije (3,1 odsto), navodi Stampa.

Procenjuje se da će broj stranih turista u Italiji tokom 2020. godine biti smanjen za 58 odsto, odnosno 37 miliona posetilaca, a broj noćenja biće manji za 126 miliona nego 2019. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More