Ovo je najodlikovanija jedinica SRPSKE VOJSKE! Neprijatelj ih je nazivao “GVOZDENIM PUKOM”, a činili su je mnogi junaci i heroji!

Foto: Wikipedia
52

Čuveni Gvozdeni puk, zvaničnog naziva Drugi pešadijski puk prvog poziva “Knjaz Mihailo”, najodlikovanija je jedinica u istoriji srpske vojske, piše “Blic”.

Boreći se od 1912. do 1918. godine u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, ostvarili su neverovatne podvige, uključujući i čuveni proboj Solunskog fronta. Ovo su činjenice koje treba da znate o hrabrim vojnicima ove jedinice:

Iz Prokuplja je 1912. krenulo 4.500 mladića ali ih je svega nekoliko stotina dočekalo 1918.

U Prvom balkanskom ratu, za oslobođenje Stare Srbije i Kosova i Metohije od Osmanlija, puk je učestvovao u četiri bitke, počev od Kumanovse. Mobilisan u Topličkom kraju.

Već sledeće godine, 1913. Drugi pešadijski puk u ratu sa Bugarima od neprijatelja dobija nadimak “Gvozdeni”, zbog junaštva na Bregalnici.

1914. Gvozdeni puk je činio udarni deo srpske vojske u borbama na Ceru, učestvujući potom i u bitkama na Drini, kao i Kolubarskoj.

U zimu 1915. čuvao je odstupnicu ostaloj vojsci i narodu, sprečavajući Bugare da opkoljavanjem okončaju srpsko povlačenje.

Posle albanske golgote, učestvovao je na Solunskom frontu gde je 1918. sa ostakom vojske izvršio proboj.

U Gvozdenom puku su se pored ostalih borile i dve heroine, Milunka Savić i Irkinja Flora Sends.

Čak 255 vojnika Gvozdenog puka je dobilo odlikovanje “Karađorđevu zvezdu da mačevima”.

U puku je bilo i 566 vojnika odlikovanih Zlatnom, te 426 Srebrnom medaljom za hrabrost.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More