Beč: Sedam miliona evra da bi sva deca imala vrtićko mesto

Foto: PIxaBay
85

Beč subvencioniše gradske vrtiće sa dodatnih 7 miliona evra odnosno jednokratnih 110 evra po detetu za svako mesto u privatnom vrtiću.

Da bi se roditelji rasteretili, Beč je još pre leta sastavio prvi finansijski paket pomoći u visini od 12,5 miliona evra, a nedavno je sprovedena dalja mera za subvencionisanje svih bečkih vrtića, vrtićkih grupa, privatnog čuvanja dece i privatnih boravaka: privatnim vrtićima odnosno primaocima finansiranja biće dodeljeno 110 evra jednokratne pomoći za svako mesto u vrtiću. Ovu odluku o subvencionisanju privatnih obdaništa je prošle nedelje doneo gradski Odbor za obrazovanje.

„Ovom specijalnom uredbom Beč ostvaruje doprinos kako bi u privatnim vrtićima bila obezbeđena mesta za decu i posle krize izazvane koronom“ izjavio je član bečkog gradskog veća Jirgen Černohorski.

„Delimično su roditelji još uvek nesigurni i hteli bi da ograniče ili izbegnu odlazak dece u vrtić što privatnim predškolskim ustanovama stvara finansijske poteškoće. Privatni vrtići i boravci imaju 67 hiljada mesta i važan su deo ponude o vaspitanju i brizi dece te se radi o tome da se mesta za mališane dugoročno obezbede. Naravno da nam je važno da opstane i 10 hiljada radnih mesta u privatnom vrtićkom sektoru“ dodao je Černohorski.

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More