U invalidskim kolicima stigla i do Srbije! Devojčica iz Sirije proputovala Evropu, ovo je njena priča! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
47

Pre pet godina, na vrhuncu migrantske krize, svet je obišla vest o tada 16-godišnjoj devojčici, koja je dugačak put od preko 5.600 kilometara od Sirije do Evrope prešla u invalidskim kolicima. Uspela je da stigne do Nemačke, u kojoj živi sa sestrom i bratom, dok su njeni roditelji i dalje u Turskoj.

Nakon požara u izbegličkom centru Morija na grčkom ostrvu Lezbos, koji je hiljade ostavio bez skloništa, Nemačka je objavila planove da primi više od 1.500 migranata, piše “Telegraf”.

Tragedija je mnoge podsetila na razmere krize iz 2015. godine, kada je veliki broj ljudi pobegao od rata i siromaštva.

Tada je svet obišla priča o devojčici Nužen Mustafa, izbeglici iz Sirije, koja je do Evrope stigla u invalidskim kolicima.

Sa njom je na granici između Srbije i Mađarske razgovarao novinar BBC-ja, a devojčica je tada govorila o svojim velikim snovima.

“Volela bih da budem astronaut i da pronađem vanzemaljce, da upoznam kraljicu”, rekla je tada ona sa osmehom.

Nužen je rođena sa cerebralnom paralizom. Pobegla je od rata u svojoj zemlji, Siriji i prešla od Turske do Grčke.

Porodica nije imala dovoljno novca za sve kako bu bezbedno stigli u Nemačku, gde je živeo njen brat, pa su tako njeni roditelji ostali u Turskoj, dok je ona sa sestrom krenula na put.

Putovala je preko Balkana, ali je u Sloveniji stavljena u pritvorski centar. Na kraju je ipak uspela da stigne do Nemačke.

Sada živi u mirnom predgrađu Kelna, a kako je rekla u razgovoru sa istim novinarom BBC-ja sa kojim se prvi put susrela na srpsko-mađarskoj granici, i dalje želi da upozna kraljicu i da postane astronaut.

“Ali u školi sam otkrila da sam užasna u matematici, pa ću verovatno morati da pređem na plan B”, rekla je devojčica.

Nužen želi da studira psihologiju kako bi pomogla žrtvama rata, a sada je istaknuti aktivista za izbeglice sa invaliditetom. Prošle godine govorila je i u Ujedinjenim Nacijama.

Njeni roditelji i dalje su zaglavljeni u Turskoj, ali Nužen najviše boli što ne mogu da vide kakav je njen život u Nemačkoj.

Ipak, kako je rekla na kraju, jednoga dana želi da se vrati u Siriju.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More