Mnogi su obožavali “Mućke”: Momenat iz ove serije publika je proglasila za najbolji svih vremena (FOTO+VIDEO)

foto: Yputube Printscreen
30

Del Boj i Triger stoje za šankom i gledaju lepe devojke za susednim stolom. Dok na svoj ne baš suptilni način Del objašnjava Trigeru svoje metode zavođenja, ni ne primeti da se šank otvorio i pada kao sveća.

Ovaj momenat iz britanske serije “Mućke” (Only Fools and Horses) nedavno je publika proglasila za najbolji TV momenat svih vremena.

Scena iz epizode “Yuppy Love”, u kojoj Del, u svom snobovskom stilu, objašnjava Trigeru kako treba da se udvara “modernim evroribama”, a onda propadne kroz otvoren šank, nasmejala je milione širom sveta i urezala im se u sećanje.

”Play it nice and cool, son, nice and cool – you know what I mean?”, kaže Del pre nego što bukvalno nestane iz vidokruga.

Čak 39 odsto ispitanika glasalo je za ovu scenu u anketi koja je sprovedena u Velikoj Britaniji. Gledaoci kraj malih ekrana trebalo je da se odluče za najdramatičniji, najsmešniji i najneizvesniji trenutak.

Zašto samo budale i konji rade…

Serija čija je prva epizoda emitovana sada davnog 15. septembra 1981. godine nije odmah bila omiljena među publikom. Nije sve bilo lako, dosta se radilo i u hodu. Mnoge scene su nastajale spontano, likovi su kreirani sa ogromnom voljom glumaca.

Sam naziv “Only Fools and Horses” kod nas preveden kao „Mućke“ izveden je iz izreke “Why do only fools and horses work? (for a living)” – ili otprilike kod nas “Zašto samo budale i konji rade? (za život)”… Nije da ovo nije moto koji lebdi oko stana u Pekamu (zapravo je snimano u Bristolu), gde se na sve načine porodica Troter, sa Del Bojem na čelu, trudi da preživi iz dana u dan novim švercom, smicalicama, preprodajom… Možda nam je zato toliko bliska, našem mentalitetu.

Iako isprva nije bila veoma popularna u Britaniji, gde je i prikazana, BBC nije odustao i s vremenom je serija dobila na popularnosti. Danas se scene iz ove serije prepričavaju kao legendarne, što dokazuje i pomenuto glasanje. Za nekoliko decenija prikazivanja “Mućke” su stekle kultni status na Balkanu. Kako i ne bi kad nam se urezala u memoriju rečenica “Sledeće godine u ovo vreme… bićemo milioneri”. Retki su oni koji danas u Srbiji ne znaju za družinu iz Pekama i porodicu Troter koja vozi pikap na tri točka.

Del Boj želi da bude lukav i namazan, ali je suštinski dobroćudan. Rodni se večito pita šta je istina od svih priča koje mu stariji brat prepričava kao poslednje reči njihove majke. Deka nikad ne skida svoj šešir, gleda najmanje dve televizijske serije odjednom na dva televizora i retko mu uspeva da mu ne zagore jela koja sprema. Nakon smrti glumca, u seriju stiže i stric Albert, poznat po rečenici kojom započinje svoje moreplovačke priče: “During the war”… Tu su i Rakel, Kasandra, Triger i njegove urnebesne izjave, Bojsi…

Glumac Džon Čalis, koji glumi Bojsija, boravio je u Srbiji, gde je između ostalog i predstavio svoju knjigu “Biti Bojsi”. On nam je i pričao o nekim detaljima sa snimanja kultne serije.

Bojsijev smeh

O tome kako je nastao njegov lik specifičnog osmeha, rekao je da je sve bio proizvod slučajnosti.

”Bojsi se na početku serije nije tako smejao. Zapravo sam taj smeh pokupio od jedne osobe u pabu. I to ženske. Žena se tako smejala. Ona bi sedela sama u pabu punom žena sa prošlošću i muškaraca bez budućnosti, pila i smejala se. A to je zvučalo… Pa, bojsijevski. Bila je poznata po tom smehu, ljudi su dolazili u pab da je čuju. Uradio sam to jednom na snimanju, kada se Bojsi nasmeje na sopstvenu šalu i rekli su mi da ga zadržim”, iskren je glumac.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More