Građani Srbije požurili iz Crne Gore, mnogi su zbunjeni: “Zamenili smo karte i opet su nas sačekali sa papirom”

FOTO TANJUG / RADE PRELIC
62

Građani Srbije koji su bili u Crnoj Gori ozbiljno su shvatili poziv Kriznog štaba i Vlade Srbije da se vrate u zemlju, što potvrđuje i pun voz na liniji Bar-Beograd, koji je jutros stigao u Topčider.

Za crnogorske konduktere i pratioce voza sezona je, kako kažu trajala samo jedan dan – danas.

Od 3. septembra kada je linija obnovljena, jedino je ovaj voz, pred stupanje novih mera bio pun, kao nekada.

Prema rečima Dragane Stanković iz Srbija voza nova mera Kriznog štaba i Vlade Srbije povećala je interesovanje putika za voz, pa je i kompozicija proširena, a samo u odnosu na juče prevezeno je 170 punika više.

“Voz koji je krenuo u 19.00 iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila”, rekla je Stanković i podsetila da kompozicija ima vagon za sedenje, kušet i spavaća kola i ona za prevoz automobila.

Prvi voz na relaciji Topčider-Bar-Topčider, reknuo je 3. septembra nakon višemesečne pauze ka Crnoj Gori i da je tada u vozu bilo 20-ak putnika. Tri dana kasnije već ih je bilo 105, rekla je ona.

Srbija voz preduzeo je sve dodatne mere u cilju sprečavanja širenja virusa, čišćenje i pranje je dodatno pojačano, defnisan je raspored za sedenje i u kabinama.

Kako je dodala, sedi se isključivo pored prozora, smanjen broj osoba u kabinama sa ležajevima što se ne odnosi samo na porodice.

Putnici su, kako kažu, razočarani što su pre planiranog dana povratka morali da se vrate iz Crne Gore, gde su bili iz različitih razloga, na moru, u svojim kućama, kod dece, rođaka ….

Jedna od njih kaže da je bila pet dana u Baru.

“Vraćam se zbog mera koje je naredila naša država, da ih ispoštujemo. U Baru je troje zaraženo, nema kontakata, niko ne nosi maske, svi lepo žive”, rekla je jedna od putnica.

Druga je, ipak, najviše iznenađena što su u ponoć, 18 sati pre nego što bi mera nadzora trebalo da stupi na snagu, dobili papir Ministarstva zdravlja kojim ih obaveštavaju da su, “budući da dolaze iz države sa nepovoljnom epidemiloškom situacijuom, u obavezi da se u roku od 24 sata prijave zbog nadozra nad zaraznom bolešcu kovid na www.e-zdravlje.gov.rs.

“Čak smo zamenili karte da bi stigli i opet su nas sačekali sa papirom”, navela je žena koja se u Beograd vratila posle šest dana.

Devojka koja se vratila iz Crne Gore, takođe je nezadovoljna zbog “upropašćenog odmora” i tvrdi da na moru niko nije zaražen, da nema gužve i da korona može da bude problem samo u Podgorici, Beranama.

Stariji gospodin vratio se zbog odlaska kod lekara, nakon operacije u Podgorici gde je bio kod ćerke, piše Tanjug.

Na graničnim prelazima našim građanima koji ulaze u Srbiju, već se dele obaveštenja o nadzoru, iako su prešli granicu jutros, a ne danas posle 18 sati. Kako javljaj čitaoci Telegrafa, obaveštenja o nadzoru i apel da su dužni da se prijave elektronski, svima koji prelaze našu granicu dele se navodno od ponoći, piše Telegraf.rs.

Redakciji Telegrafa.rs javila se Tanja Đ. (35), koja je sa dečkom i drugaricom prešla granicu Srbije sa Crnom Gorom oko 9.50 sati na Gostunu. Tada im je uručen papir o nadzoru.

– Carinski sluzbenik nam je skenirao lične karte van punkta i rekao da moramo da se javimo ili možemo snositi novčanu kaznu.

Istina, na papiru koji su dobili, stoji da ukoliko se elektronski ne prijave u roku od 24 sata čine prekršaj, koji je kažnjiv po članu 85, stav 1, tačka 10, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovaj član i ova tačka Zakona kažu, inače, da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniti svako ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Tanja Đ. je sa dečkom i drugaricom bila u Čanju, i umesto da se u Beograd vrate u ponedeljak, zbog najavljenog nadzora, rešili su da skrate letovanje i vrate se danas.

– Prekinuli smo letovanje da ne bismo imali problema. Nije problem da se javimo, ali ne razumemo zašto su nam dali papir da smo pod nadzorom, ako je najavljeno da će biti posle 18 sati. Kada smo pitali carinika zašto sada dobijamo papir, rekao nam je da je počelo od ponoći, i da im je tako rečeno – kazala je ona za Telegraf.rs.

Nadzor nad građanima koji se vraćaju, trebalo je da počne u 18 sati. Kako je najavljeno, svi koji se posle 18 sati vrate, dobiće ovo upozorenje, i moraće elektronski da se prijave.

Od jutros su na graničnim prelazima između Srbije i Crne Gore velike gužve, a očekuje se još veći priliv ulazaka u našu zemlju između 16 i 18 sati.

Izvor Tanjug, Telegraf.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More