“Sledeći put ću bolje taktizirati sa predjelom”, prvi poreznik Čikaga oduševljen srpskom kuhinjom i gostoprimstvom!

Foto: Lance Anderson/Unplash
84

Američki izbori se bliže, a predizborna kampanja u Čikagu i okolini je u punom jeku. Iako su oči javnosti najviše uprte u trku predsedničkih kandidata, ništa manje živo i uzbudljivo nije i na ostalim nivoima, jer će američki građani ove jeseni birati vlast na svim nivoima, od lokalnih funkcionera do senatora i kongresmena.

Pre nekoliko dana čikaško predgrađe Šamburg bio je poprište zanimljivog prijema, na kome se budućim glasačima predstavio Den (Dan) Patlak, aktuelni Poreski komesar za Okrug Kuk (Cook County) koji, poput njegovog stranačkog kolege, predsednika Donalda Trampa, na izborima 3.novembra traži priliku za reizbor, piše “Serbiantimes.info”.

Den Patlak je odranije poznat kao čovek koji je vrlo blizak sa srpskom zajednicom na ovim prostorima, pa je među gostima bilo i nekoliko naših zemljaka, među njima i Slobodan Jokić, uspešni poslovni čovek, inače koordinator kampanje Serbs for Trump 2020 (“Srbi za Trampa 2020”) za državu Ilinois.

Zanimljiv je bio njegov susret se Demetrom DeMonte, članicom Nacionalnog komiteta Republikanske partije iz Ilinoisa

“Gospođa Demetra, koja je praktično prva žena GOP (Republikanske partije) u državi Ilinois, bila je oduševljena činjenicom da je, pored njenih Grka, još jedan bliski, pravoslavni, balkanski narod, zdušno podržao predsednika Trampa na predstojećim izborima”, ističe Slobodan Jokić za Serbian Times.

On dodaje da je na prijemu imao priliku da upozna i republikanskog kandidata za senatora Ilinoisa, Marka Kurana (Mark Curran), koji je pokazao interesovanje da se upozna sa aktivnostima i problemima sa kojima se susreće srpska zajednica.

Kampanju “Srbi za Trampa 2020” podržala je i Keti Pener (Kathy Penner), komesarka republikanaca iz grada Viling, koja je takođe prisustvovala događaju.

Poreska služba na usluzi građanima

Nekoliko dana kasnije, Den Patlak je još jednom imao prilike da se druži sa Srbima, ali i Makedoncima, u verovatno najpoznatijem restoranu balkanske hrane u Čikagu – “Skadarliji”.

Aktuelni poreski komesar Okruga Kuk imao je priliku da objasni kako je za Vreme svog mandata unapredio poreski sistem omogućivši poreskim obveznicima mogućnost onlajn podnošenja poreskih žalbi, kao i elektronskog podnošenja dokaza i dokumenata.

“Uspeli smo da skratimo vreme čekanja na saslušanje na manje od jednog minuta, a naši poreski obveznici više ne moraju da dolaze lično, već se saslušanje obavlja preko telefona. Takođe, sve odluke vezane za poreske žalbe mogu se naći onlajn, a na mom sajtu DanPatlak.com organizovao sam besplatne seminare (webinare) na kojima sam obučavao ljude kako da podnesu svoje žalbe, ukupno smo imali preko 400 webinara”, istakao je Patlak, koji je ujedno i prvi stalno zaposleni poreski komesar.

Patlak, koji je dete poljskih imigranata i filipinski zet, poručio je da razume probleme sa kojima se suočavaju imigranti koji su nedovoljno upoznati sa američkim zakonima i procedurama, i ponudio svoju pomoć u rešavanju problema

“Suština mog rada je zalaganje da poreske službe budu u službi i interesu građana, poreskih obveznika. Znam da su srpska i makedonska zajednica porodično, tradicionalno orjentisane, da svi naporno rade da bi imali svoju kuću i zato im poručujem da obrate pažnju na poreze na imovinu i da ne dozvole da im to ugrozi njihov s teškom mukom stečen dom”, rekao je Patlak.

Predizborna taktika za balkanski meni

Druženje i razgovor Srba i Makedonaca sa Denom Patlakom potrajao je skoro celo jedno popodne, a teme su bile razne, od religije, preko politike, do sporta i obrazovanja. Poreski komesar je bio oduševljen gostoprimstvom, balkanskim specijalitetima, pomalo zbunjen činjenicom da svaki balkanski ručak ima nekoliko faza i na kraju obećao da će sledeći put “bolje taktizirati sa predjelom”.

Menadžment i osoblje “Skadarlije” su se i ovoga puta pokazali kao sjajni domaćini, a prisutni Srbi i Makedonci su na kraju upamtili Broj 68, pod kojim će se ime Dena Patlaka naći na izbornoj listi 3.novembra.

Izvor SerbianTimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More