Dan najpopularnijeg burgera u SAD: Svakog dana se proda 6,5 miliona čizburgera u svetu

Foto: Pixabay
60

Danas Amerikanci slave Nacionalni dan čizburgera, i mada ga najviše vezujemo za Mekdonalds, on ima svoje nezavisno poreklo. Nastao je između 1924. i 1926. godine, a veruje se da ga je osmislio kuvar Lionel Sternberger.

Ukratko, reč je o specijalitetu sačinjenom od dve polovine lepinje, goveđeg mesa, sira i dodataka po izboru. Topljeni sir je, inače, veoma popularan u Americi, zapravo, sir je jedan od mlečnih proizvoda koji na tamošnjem tržištu odoleva i vremenu i krizama. Proizvod koji podbacuje je mleko.

Čizburger se najčešće obogaćuje lukom, kiselim krastavčićima, kečapom. Prema nekim tvrdnjama, ovaj slasni burger dolazi iz Denvera, mada Luis Balast, vlasnik restorana “Humpty Dumpty Barrel Drive Inn”, nije uspeo u nameri da ga zaštiti kao svoju marku.

Ovaj obrok se danas konzumira širom sveta, a najčešće u objektima Mekdonaldsa, štaviše, taj lanac godišnje proda više od 2 milijarde čizburgera. Fanovi ovog specijaliteta možda znaju da je 2011. napravljen najveći čizburger na svetu, težak skoro 350 kilograma. Sadržao je čak 25 kg sira, i imao je 1.375 miliona kalorija.

Oko 71% govedine koja se koristi u restoranima odlazi na hamburger i čizburger.

Izvor Telegraf

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More