Srpski med, sir i malina “na putu” za Brisel

Pixabay
279

Fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina prvi su proizvodi iz Srbije koji konkurišu za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će ti proizvodi dobiti potvrdu kvaliteta u EU krajem naredne godine, kao i da će to otvoriti vrata i drugim srpskim proizvodima na evropsko trzište.

“Već krajem iduće godine očekujemo prve proizvode sa oznakom EU na tržištu EU, što će biti putokaz da se još srpskih proizvoda nađe na tržištu EU”, rekao je Tanjugu Branislav Raketić rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane.

Dodaje da će se u međuvremenu raditi i na izradi specifikacije za futoški kupus, leskovački ajvar i sremski kulen.

“Sada čekamo novi zakon o šemama kvaliteta za poljoprivredne-prehrambene proizvode koji će pružiti pravni osnov za dobijanje evropske oznake kvaliteta”, rekao je on.

Nakon usvajanja tih propisa i zvanično će, kaže, moći da se pošalju na odobravanje Evropskoj komisiji specifikacije za fruškogorski lipov med, ariljsku malinu i pirotski kačkavalj.

Sagovornik Tanjuga objašnjava da je selekcija proizovoda koji treba da dobiju oznaku EU kvaliteta pravljena po različitim kategorijama kao što su: vrste hrane, proizvodi sa većim izvoznim potencijalom za tržište EU, ruralni aspekt i drugi.

Kaže da će zaštitom geografskog porekla na nivou EU proizvođači dobiti mogućnost da bolje plasiraju svoje proizvode, kao i da će to biti velika prilika za srpskog seljaka za razvoj turizma u tim krajevima.

Nadam se da će to dosta uticati i na srpsku ekonomiju, a pre svega na proizvođače, rekao je Raketić i istakao da srpski proizvodi teško mogu da budu konkurentni sa cenom i obimom proizvodnje, ali da svakako mogu svojim kvalitetom.

Velika će biti konkurencija na tržištu EU gde ima oko 3.000 proizvoda koji su zaštićeni na nivou EU, procenjuje Raketić koji očekuje da će se ariljska malina najbolje plasirati.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More