Podrška učešću srpskih predstavnika u političkom životu Austrije

Foto: Youtube/Printscreen
101

Predstavništvo Republike Srpske u Republici Austriji podržava učešće predstavnika srpske zajednice u političkom životu Austrije, kao i sve druge aktivnosti kojima se može unaprijediti položaj Srba u ovoj zemlji.

S obzirom na to da će se na listama za izbore u Beču, koji su zakazani za 11. oktobar ove godine, naći i nekolicina kandidata srpskog porekla, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Mladen Filipović, u narednom periodu će razgovarati sa predstavnicima srpske zajednice koji su na izbornim listama u različitim bečkim opštinama kako bi im uputio podršku u njihovom političkom delovanju.

“Predstavništvo Republike Srpske u Austriji podržava sve kandidate srpskog porekla jer smatramo da je važno da se srpska zajednica što aktivnije uključi u politički život Austrije. Željeli bismo da vidimo što više Austrijanca srpskog porijekla u austrijskim institucijama i politici. Prisustvo srpskih predstavnika u institucijama na lokalnom, al i regionalnom i državnom nivou, veoma je važno za zaštitu prava naše zajednice, ali i za uspešnu integraciju”, rekao je Filipović.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču nedavno se sastao sa predsednikom 10. bečke opštine Favoriten, Markusom Francom (Socijaldemokratska stranka Austrije – SPÖ), te sa sa predsjednikom 11. bečke opštine Simering, Paulom Štadlerom (Slobodarska stranka Austrije – FPÖ).


Filipović je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što obe političke stranke na svojim listama za predstojeće izbore imaju kandidate srpskog porekla, te istakao da će podržati i predstavnike srpske zajednice koji su kandidati ispred Stranke Zelenih (GRÜNE) i Austrijske narodne stranke (ÖVP).

“Želeli bismo da u budućnosti imamo što više ljudi našeg poriekla u austrijskoj politici. Naši predstavnici mogu dati doprinos daljem razvoju Austrije, ali i jačanju srpske zajednice u Austriji. Nažalost, srpska zajednica je trenutno prilično slabo zastupljena na austrijskoj političkoj sceni, uzimajući u obzir broj naših građana koji žive u Beču i u celoj Austriji. Nadamo se da će se to u skoroj budućnosti promeniti”, rekao je Filipović.

Filipović je dodao da je važno da srpska zajednica bude politički aktivna, da građani srpkog porijekla sa pravom glasa u Austriji treba da iskoriste svoje glasačko pravo i podrže one koji će se zalagati za unapređenje njihovih prava, ali i za napredak austrijskog društva u cjelini.

Izvor Dunav.at

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More