Teslina laboratorija u SAD korak bliže da postane Muzej

Foto: wikipedia
287

U Vardenklifu, jedinoj preostaloj laboratoriji Nikole Tesle, danas će na 112 godina star rekonstruisan dimnjak biti postavljena i kruna dimnjaka, a sve to još je jedan korak ka cilju – osnivanju Teslinog muzeja na Long Ajlendu, rekao je za Tanjug direktor laboratorije Teslinog naučnog centra Vordenklif (TSCW) Mark Alesi.

Dimnjak od crvene cigle, težak više od dve tone, za Teslu je lično projektovao arhitekta Stenford Vajt, čije je delo između ostalih i drugi njujorški Medison skver garden.

“Rekonstrukcija dimnjaka bila je veliki izazov, dovela je i do neočekivanog otkrića vezanog za Tesline tunele a na kome stručnjaci još rade. Postavljanjem krune dimnjaka, napravljen je veoma važan korak na očuvanju laboratorije i Teslinog dela”, rekao je Alesi.

Nakon otkrića neobične cigle i luka konsultovani su istoričari, arhitekte i inženjeri koji su otkrili nišu čija se svrha i moguće veze sa tunelima koje je Tesla izgradio ispod Vordenklifa u okviru eksperimenata bežičnog prenosa energije još istražuju, dodali su iz TSCW.

Dimnjak, a posebno kruna od kovanog gvožđa, bili su u kritičnom stanju, a nakon pauze zbog korona virusa, obnova početa u februaru nastavljena je u junu, rečeno u TSCW.

Prema rečima Alesija, cigla, svi neoštećeni delovi ponovo su upotrebljeni za pravljenje dimnjaka, a u skidanju, sortiranju, slaganju, učestvovala je lokalna zajednica ponosna i posvecaha očuvanju Long Ajlenda, Tesline laboratorije i svetske istorije koju je Tesla upravo tu ispisao.

“Rekonstrukcija dimnjaka ogroman je korak u našoj misiji obnavljanja Tesline jedine preostale laboratorije i težnji ka njenom pretvaranju u muzej, inovativan upravo kao što je i Tesla bio”, rekao je Alesi pred današnju svečanost na koju je Tanjug pozvan.

Naučni centar otkupio je 2012. od kompanije AGFA 6,5 hektara zemljišta na Long Ajlendu, udaljenom stotinak kilometara od Njujorka, gđe je Nikola Tesla 1901. godine počeo da gradi čuvenu laboratoriju u kojoj je osmislio i realizovao neke od svojih ideja dragocenih za covecanstvo.

Uspeli su samo zahvaljujući akciji koju je pokrenuo strip crtač Metju Inman -donacijama iz celog sveta oktupljeno je zemljište koje je do pre prodaje bilo totalno devastirano, čak je bilo pretvoreno i u smetlište.

Inman je akciju pokrenuo da bi sprečio da zemljište ode u ruke investitora koji su nameravali da ceo kompleks sravne sa zemljom a u želji da Vordenklif dođe u prave i da konačno bude renoviran kako bi na pravi načcin svedocio o jednom od najvećih pronalazača našeg doba.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More