Ustaški znaci osvanuli na spomeniku žrtvama fašizma u srpskom selu kod Knina

FOTO TANJUG/ INFORMATIVNA SLUZBA SAVEZA SRBA IZ REGIONA
196

BEOGRAD- U noći između 4. i 5. januara, na spomenik žrtvama fašizma u srpskom selu Polača kod Knina, podignutom 1963. godine, ispisani su ustaški simbol „U“ i krst iznad slova.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da ispisani grafiti predstavljaju otvoreni poziv na obračun sa preostalim Srbima u tom selu i šire u Hrvatskoj.

Ti grafiti su deo desetina hiljada grafita i poruka istog i sličnog sadržaja koji su ispisani širom Hrvatske i kojima se šalje poruka preostalim Srbima da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se što pre isele ili asimiluju, naveo je Linta u izjavi za javnost.

Ključni problem jeste činjenica što aktuelna vlast u Hrvatskoj, kao i prethodne vlasti, javno ne osuđuje govor mržnje i poziv na obračun sa preostalim Srbima, rekao je Linta i ukazao da i policija ne uklanja navedene grafite i poruke, ne pronalazi organizatore i izvršioce ovih vandalskih činova, niti se krivci kažnjavaju.

Linta ocenjuje licemernim činjenicu da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala Božić sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, a istovremeno deli ordenje ratnim zločincima, ne osuđuje javno brojne primere govora mržnje i pozivanja na obračun sa Srbima, niti traži da nadležni državni organi oštro kazne organizatore i počinice takvih neđela.

On ističe da Srbima u Hrvatskoj ništa ne znače deklarativne čestitke hrvatskih zvaničnika povodom Božića i Vaskrsa već jasna politička volja hrvatske vlasti da poštuje sopstveni Ustav i temeljne vrijednosti današnjeg sveta antifašizam, ljudska i manjinska prava.

Nažalost, preostali Srbi u selu Polača će predstojeće Božićne praznike provesti u strahu i neizvesnosti a ne u radosti u veselju, rekao je Linta.

Udruženje Srba iz Hrvatske ističe da su grafiti uznemirili retke povratnike u ovom poddinarskom mestu, a posebno radi činjenice da je do ovoga došlo pred pravoslavni Božić.

Kakva je ovo poruka i šta ona znači dobro je poznato, jer pod tim znakom nažalost desili su se najveći zločini nad Srbima za vreme Drugog svjetskog rata i na kraju Građanskog rata 1991-1995. usledilo je i etničko čišćenje u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, kaže se u saopštenju.

Ukazuje se da se od progona Srba iz Hrvatske vrši snažna revizija istorijskih događaja i krivotvorenje realnosti fašističke Nezavisne države Hrvatske i da ovakvo ponašanje izdvaja Hrvatsku od drugih članica EU kada je reč o rehabilitaciji fašističkog istorijskog nasleđa.

U ovakvom stanju ne može se govoriti o povratku jer i oni rijetki koji su se vratili ne osećaju se sigurnim, ni u danima kada obeležavaju praznik koji bi za sve trebalo doneti mir i slogu, navelo je Udruženje Srba iz Hrvatske.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More