Plaštanica – dar ruskih monahinja Srbima u Makedoniji (FOTO)

Foto: PrintScreen/RTS
84

Radmila Vojnović, književnica i prevodilac, više od dve decenije živi u Moskvi. Na različite načine povezuje naša dva bratska naroda, srpski i ruski. Organizuje kulturno-umetničke manifestacije, tribine i predavanja na temu srpsko-ruskih odnosa, a ovog puta, kao i ranijih godina, donela je plaštanicu, dar ruskih monahinja iz Brusenskog manastira našem narodu i hramu u Kumanovu.

Bogato ukrašena, izvezena zlatnim i srebrnim nitima, sa likom Isusa Hrista neposredno posle skidanja sa Krsta, na platnu, ova skupocena plaštanica dar je monahinja ruskog Brusenskog manastira iz drevnog grada Kolomna, srpskom narodu u Kumanovu, piše “RTS”.

Foto: PrintScreen/RTS/ Radmila je donela poklon Srbima u makedoniji

Plaštanica se iznosi na Veliki petak i polaže se, zajedno sa Jevanđeljem, na sredinu hrama na poseban sto. Ovu je, iz Rusije donela književnica i kulturni poslenik, Radmila Vojnović, koja više od dve decenije povezuje srpski i ruski narod kroz mnoge kulturne i humanitarne aktivnosti.

„Sticajem okolnosti, mene su pozvali da učestvujem u programima Međunarodnog fonda slovenske pismenosti i kulture, u Moskvi. Ja sam tamo više puta održavala tribine sa klubom Duša Srbije, koji smo osnovali, i imali smo lepe programe posvećene raznim srpskim i ruskim duhovnim praznicima i na jednim od tih programa, pojavili su se interesantni gosti, koji su poželeli da mi poklone plaštanicu. To je bila mati Marija iz Brusenskoga ženskog manastira u drevnom gradu Kolomna. Kada se završio program, i moje predavanje, ona je prišla sa pukovnikom Viktorom, koji je bio u Srbiji i ima prijatelje Srbe i prati sve programe o srpsko ruskoj sardanji, i rekli su da žele da mi predaju plaštanicu koju ona radi kao ručni rad, kao poklon srpskom narodu”, kaže Radmila Vojnović.

Foto: PrintScreen/RTS

Plaštanice su, kaže Radmila, drevna duhovno-kulturna veza naših bratskih naroda, još od srednjeg veka. Postoje mnoga arhivska svedočanstva, pre svega u moskovskima arhivama, da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, od ruskih kneževa i careva dobijali brojne darove za sakralnu upotrebu.

“I naši igumani, duhovna lica, jeromonasi, monasi, arhiepiskopi i čak patrijarsi, dolazili su u Moskvu i dobijali su dragocene poklone, i plaštanice, između ostalog i putire, a nešto od tih poklona sačuvano je u carskoj lavri Studenica”, kaže Radmila Vojnović.

Radmila je, do sada, iz Rusije, predala plaštanice srpskim hramovima u Jasenovcu, Petkovici, Drakulićima, Livnu i Banstolu.

„Plaštanice, kao sakralne nevidljive niti koje povezuju nekim nebeskim koridorima naša dva bratska slovenska naroda. Ja se nadam da to nije kraj, da ću i ubuduće na sličan način moći da povezujem naše manastire i hramove sa ruskim hramovima, i da je ta veza neuništiva, večna, ta duhovna i kulturna veza naših bratskih naroda”, poručuje Radmila.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More