Među povratnicima s mora ima ZARAŽENIH, pod nadzorom 15.000 ljudi!

foto: Printscreen Youtube
103

Član kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da se trenutno pod nadzorom nalazi 15.000 ljudi koji su se vratili s letovanja iz zemalja koje su označene kao kovid rizične i da su među njima pronađene i kovid pozitivne osobe.

“To je dobra stvar u celom sistemu i bitno ne samo za sada već i za kasnije, jer rano otkrivanje inficiranih i stavljanje u izolaciju glavni je vid borbe protiv koronavirusa”, rekao je Kon.

Na pitanje da li ima dovoljno inspektora koji bi mogli da kontrolišu sve ljude koji su se putem portala e-zdravlje javili, Kon je rekao da je to nemoguće.

“Međutim, kroz sistem koji je napravljen to je izvodljivo”, dodao je.

“Pet slučaja zareze u srednjim školama, ali to nije realno stanje”

Kon je rekao da je u srednjim školama u celoj Srbiji potvrđeno pet slučajeva korona virusa, od kojih je jedan u Beogradu i dodao da je malo verovatno da je to realno stanje s obzirom na daleko veći broj obolelih u osnovnim školama.

“Malo je vervotano da u srednjim školama nema cirkulacije virusa, u odnosu na osnovne. To znači da ili nisu prijavljeni ili da nisu prepoznati slučajevi korona virusa i nisam siguran koliko se onda poštuju ostale mere”, naveo je Kon. Istakao je da nije cilj da se ođednom otrkirije 10-15 slučajeva, nego da se otkrivaju pojedinačni slučajevi i da se sklanjaju. Kompletan prelazak na onlajn nastavu nije, prema njegovim rečima, rešenje jer odmah ide pitanje dokle će to trajati.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More