Kurc: EU nisu samo Nemačka i Francuska

(AP Photo/Ronald Zak)
61

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da je raspodela izbeglica po zemljama EU propala, te poručio da EU nisu samo Nemačka i Francuska i da i manje članice moraju imati pravo da iznose svoje stavove i za to traže većinu.

On je zatražio bolju zaštitu spoljne granice EU, kao i efikasniju borbu protiv krijumčara, ali i zajedničku pomoć na licu mesta.

“Raspodelu odbija mnogo država i to neće funkcionisati”, naglasio je Kurc u izjavi agenciji AFP, koju prenose austrijski mediji, uoči najavljenog predstavljanja predloga reforme politike azila Evropske komisije.

On smatra da bi bilo dobro ako bi se Evropska komisija posvetila temi azila i migracije, jer se ona može rešiti samo evropskim odgovorom.

Kurc odbija korišćenje pojmova kao što je “solidarnost” u debati oko migracije.

“Evropa je trebalo da izvuče pouku iz 2015. godine i zajednički se bori protiv ilegalne migracije”, podvukao je on.

Austrija je, prema njegovim rečima, po pitanju izbeglica dala ogroman doprinos.

Podsetio je da je Austrija, posle Švedske i Nemačke, treća najpogođenija zemlja u EU kada je reč o prijemu izbeglica.

U poslednjih pet godina, dodao je, Austrija je primila 200.000 ljudi.

Kurc je istakao da i male države treba da imaju mogućnost u EU da zastupaju svoje interese.

“EU je više od Nemačke i Francuske”, poručio je on dodajući da te dve velike zemlje imaju određeno pravo na vodstvo, ali i da druge države članice moraju imati mogućnost da iznesu svoje ideje i za to traže većinu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More