Šef SZO u Beogradu: Srbija najbolja u Evropi ali…

Printscreen RTS.RS.
48

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže za RTS da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno među najboljim u Evropi i da nema razloga za uvođenje dodatnih mera.

Doktor Marijan Ivanuša kaže da se, kada je reč o Evropi, broj zaraženih koronavirusom povećava u zemljama koje su bile najviše pogođene na početku pandemije, kao što su Francuska i Španija.

“Uz to imamo i zemlje koje su do sada dobro prolazile, poput Mađarske i Češke, a koje su trenutno među top deset zemalja po broju novoobolelih u Evropi. To je dokaz da virus ne posustaje i da moramo biti oprezni, naročito na jesen, kada ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenim prostorijama”, objašnjava Ivanuša.

Upozorava da je virus još uvek ovde i da je većina populacije osetljiva.

“Nemamo širu populaciju koja bi bila zaštićena od virusa, što znači da u toku jeseni i zime, ako se ne budemo pridržavali mera, možemo očekivati pogoršanje epidemiološke situacije”, ističe Ivanuša.

“Dodatne mere tek ako se stanje pogorša”

Doktor Ivanuša kaže da je Srbija po epidemiološkoj situaciji trenutno među najboljim zemljama u Evropi, te da se jako dobro drži nakon pogoršanja u julu i avgustu.

“To je dokaz da se epidemija može staviti pod kontrolu poštovanjem osnovnih i jednostavnih mera”, naglašava Ivanuša.

Ističe da je situacija u Srbiji dobra i da ne vidi nikakav razlog za uvođenje vanrednog stanja ili bilo kakvih dodatnih mera.

“Treba pratiti situaciju svakodnevno. Ako se pogorša, tada treba razmišljati o dodatnim merama”, objašnjava Ivanuša.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More