Leonardo Dikaprio u borbi protiv MHE u Bosni i Hercegovini! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
74

Vodeće globalne organizacije za očuvanje prirodne sredine podržavaju Koaliciju za zaštitu reka BiH u nameri da gradnja malih hidroelektrana bude zabranjena, saopšteno je iz Koalicije.

Organizacije apeluju na Vladu FBiH, premijera Fadila Novalića, Federalno ministarstvo okoline i turizma, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Parlament FBiH da se Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u FBiH, koji je Predstavnički dom FBiH usvojio 23. juna 2020. hitno provede u celoj FBiH, prenosi “Blic”.

“To se može uraditi izmenom postojećeg zakonodavstva ili donošenjem novih propisa kojim bi se momentalno zabranila i sprečila dalja nekontrolisana gradnja MHE u FBiH. U slučaju da Vlada FBiH ne postupi po ovom Zaključku, odnosno Parlament FBiH isti ne usvoji u formi posebnog zakona, nastaviće se sa ugrožavanjem hiljade kilometara toka divljih reka, kvaliteta života lokalnih zajednica, prava na pristup pitkoj vodi, turističkog potencijala zemlje, kao i prirode i divljih životinja koje zavise o zdrave vodotoke”,navode u saopštenju.

Kako kažu, ovom globalnom apelu upućenom Federaciji BiH pridružio se i poznati glumac Leonardo Dikaprio, koji je već godinama aktivista za zaštitu životne sredine. Naime, Dikaprio je na društvenim mrežama podelio video materijal u kome se govorio o uništavanju reka u BiH i traži prekid takve prakse.

“Kampanju podržava više desetina svetskih i lokalnih organizacija koje žele ujedinjeno da pošalju poruku da se pod hitno mora stati sa gradnjom mini hidrocentrala. Balkanske reke se i dalje suočavaju sa naletom izgradnje MHE, uključujući zaštićena područja, uz planove da se izgradi 3.000 brana u regionu. Brane sa sobom nose i izgradnju pristupnih puteva, mostova i dalekovoda. Gradnjom brana, odnosno MHE uništava se okolna šuma i ugrožavaju životinje koje tu žive. Prema stručnjacima za slatkovodne ribe, ako se ovi planovi realizuju, najmanje deset odsto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumreti ili biti na ivici izumiranja”, navodi se u saopštenju Koalicije za zaštitu reka.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More