“Kurcov nalog izazvao je haos”! Prve optužbe protiv Austrije zbog širenja korone!

Foto: PixaBay
365

Pred sudom u Beču danas su podignute optužnice protiv države Austrije zbog propusta u odnosu prema izbijanju zaraze korona virusom u austrijskom zimovalištu Išglu u martu ove godine.

Ukupno su podignute četiri optužnice koje austrijske vlasti terete za nedostatak reakcije u slučaju izbijanja zaraze u Išglu u martu, te za prekasno zatvaranje turističkih objekata i stavljanja mesta u karantin, prenosi “Telegraf”.

“Vlasti su prekasno naložile zatvaranje turističkih mesta, a nalog austrijskog kancelara Sebastijana Kurca od 13. marta, kojim se nalaže karantin za Išgl i okolna mesta, prouzorkovao je haos”, stoji u optužnici.

Piter Kolba, predstavnik Kancelarije za zaštitu potrošača Austrije, koji podupire tužbe, najavio je daljnje tužbe u ovom slučaju.

Prema informacijama Kancelarije za zaštitu potrošača, tužioci traže odštetu u visini do 100.000 evra, .

Prve četiri tužbe podnose tri Nemaca i porodica jednog Austrijanca, koji je umro od posledica zaraze korona virusom. Ostali su nakon boravka u Išglu teško oboleli, a nisu isključene ni trajne zdravstvene posledice.

Kancelariji za zaštitu potrošača se do sada javilo preko 6.000 osoba iz 45 zemalja koje su se u Išglu zarazile korona virusom. Kancelarija je saopštila da će optužnice biti povučene ako vlada prizna greške i sama ponudi odštetu.

Da podsetimo, i devet hrvatskih državljana tužilo je državu Austriju zbog zaražavanja korona virusom na jednom austrijskom skijalištu.

Kako je u razgovoru za splitsku Slobodnu Dalmaciju kazao Peter Kolba, prvi čovek Udruženja za zaštitu potrošača iz Beča, na kraju se hiljadu njih iz 45 zemalja izjasnilo da je spremno da podigne tužbu i na sudu i traži odštetu.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More