DW: Nemačka ipak neće imati istorijski pad?

Pixabay
41

Dugo je delovalo izvesno da će nemačka ekonomija ove godine zabeležiti najveći pad od Drugog svetskog rata, ali šef instituta IFO, Klemens Fuest, kaže da je sada prognoza ipak znatno bolja.

Institut za istraživanje privrede Univerziteta u Minhenu (IFO) izneo je novu prognozu prema kojoj će privredni pad Nemačke u ovoj godini biti samo 5,2 odsto.

To je manji pad od onog koji za sada očekuje nemačka vlada od 5,8 odsto i daleko manji od prethodne procene IFO-a, koji je letos očekivao minus od 6,7 odsto.

Ukoliko se nova prognoza ostvari, to bi bio važan uspeh – izbegao bi se negativni rekord od Drugog svetskog rata koji trenutno drži 2009. godina, kada je svetska finansijska kriza oborila nemačku ekonomiju za 5,7 odsto.

“Neki (nemački) trgovinski partneri su se zapanjujuće brzo oporavili, posebno Kina. U julu je izvoz u Kinu bio otprilike isti kao prethodne godine”, kaže u razgovoru za Dojče vele (DW) šef prestižnog instituta IFO Klemens Fuest.

“Uz to je politika zagrabila za mnogo novca i njime podržala privredu“, dodaje Fuest, misleći na paket pomoći od oko 130 milijardi evra.

Država je tokom najžešćeg udara na proleće isplaćivala dve trećine plate radnicima poslatim na prinudne odmore, i podržala male privrednike čiji je posao ili sasvim stao ili je znatno ispaštao tokom zatvaranja.

Zaduženje države dostiže tako 80 odsto BDP-a, ali Fuest računa da je Nemačka tako dobro prošla.

“Kad privredi krene bolje biće više poreskih prihoda, a manje rashoda, recimo za podršku nezaposlenima”.

Sagovornik DW-a, ipak, ne veruje da će Nemačka moći da se vrati takozvanoj “crnoj nuli”, to jest izbalansiranom budžetu pre 2023. godine.

Upitan o mogućem talasu bankrota koji bi pogodio preduzetnike kada isteknu mere pomoći, Fuest kaže:

“Ogromne probleme imaju gastronomija, turistička ili sajamska branša. Imamo čak teškoće u nekim oblastima industrije poput proizvodnje mašina i automobila, ni tu ne ide sve kao po loju”.

“Ali postoje druge grane privrede koje su se vrlo dobro razvile, recimo posao sa biciklima ili proizvodnja nameštaja. To nas je odvelo do ove poboljšane prognoze”, navodi šef instituta IFO.

Ipak, Fuest upozorava da prognoza privrednog razvoja nije proročanstvo.

Tako su stručnjaci IFO-a, izradujući prognozu, pretpostavili da do kraja godine neće biti divovskog drugog talasa korone u Nemačkoj, kao ni tvrdog Bregzita ili ponovnog rasplamsavanja ekonomskog rata SAD i Kine.

“Naravno, sve to može da se odigra i drugačije”, dodaje Fuest.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More