Srpska banja koju je srpski Gardijan svrstao među deset najboljih u jugoistočnoj Evropi (FOTO)

foto: Youtube Printscreen
341

Jedno od najpopularnijih banjskih lečilišta u Srbiji nalazi se u Gornjoj Trepči, gde otkad je sveta i veka teče lekovita voda, a prvi kameni bazen napravljen je davne 1890. godine, od kada sve počinje.

Ova nadaleko čuvena banja dugo je bila pod upravom manastira Vujan, a 1955. godine proglašena je narodnim kupatilom.

 

“U to vreme bile su jako razvijene Vrnjačka, Niška i Ribarska banja i sve su one imale prepoznatljivu patologiju, a mi smo razmišljali šta je to što niko ne radi. Odlučili smo da počnemo da tretiramo neurološku populaciju bolesnika, jer sama voda je pokazala da je tu najefektnija s obzirom da je blago alkalna a temperatura vode je diferentna, što odgovara ovoj vrsti pacijenata”, kaže tadašnji direktor dr Svetolik Aleksić.

Od 1974. godine počelo se sa otvaranjem prvih zdravstvenih kartona i započet je proces praćenja efekata lečenja. I od tada pa sve do danas pomoć u lečenju neuroloških i reumatskih bolesti nalaze domaći, ali sve češće i strani posetioci, a priznanja stižu i od najprobirljivije klijentele.

 

“Voda je naravno na prvom mestu u kompletnoj našoj priči, ali i zaposleni koji pacijentima daju nadu, snagu, posvećeni su, stručni, posvećeni i što je najvažnije ima puno mladih ljudi na koje sam veoma ponosna što su ostali u našoj Srbiji stvaraju i grade našu budućnost”, ističe dr Lidija Obradović Bursać, direktorka Specijalne bolnice. Jubilej od 130 godina postojanja služi za ponos svim zaposlenima, ali i meštanima Gornje Trepče i svim Čačanima.

 

“Banja je jedinstven biser koji nas u najboljem svetlu predstavlja ne samo u našoj zemlji nego svuda u svetu. To je prepoznao i britanski Gardijan i svrstao Gornju Trepču među 10 najboljih banja jugoistočne Evrope”, ističe direktor marketinga Atomske banje Nenad Mladenović. Kako kažu, biti deo tima u Atomskoj banji postala je “čast ali u isto vreme i velika obaveza, pa su planovi za budućnost uvek korak ispred ostalih”.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More