Dečiji hor “Lira” iz Koceljeve primer za humanost

Foto/Printscreen/RTS
224

Dečiji hor “Lira” OŠ iz Koceljeve, nastao iz entuzijazma, a opstao uz pomoć dobrih ljudi, sada je u prilici da pomaže drugima i to čini s posebnim zadovoljstvom u dane hrišćanskih praznika.
Televizijska publika upoznala ih je u priči RTR-a posle nastupa za turskog predsednika Erdogana. Pre samo godinu dana, ovi slavuju iz Koceljeve, održavali su koncerte pevajući na deset jezika, ali bez svog instrumenta.

Foto/Printscreen/RTS

Novogodišnju želju da dobiju klavir ispunili su im ljudi dobre volje iz Kanade i Srbije, da bi sada oni organizovali humanitarne koncerte, kao što je koncert nedavno organizovan za lečenje druga, Nemanje Dimitrijevića.

“Inspirisani pomoći koju smo dobijali od drugih, sada mi održavamo humanitarne koncerte i pomažemo i prikupljamo novac za obolelu decu na našoj teritoriji. Jako vam je puno srce kada imate tu moć i sposobnost da pomažete nekome”, kaže član hora “Lira” Irena Ranković.

“Drago mi je što sam solista u horu i i što smo uspeli da pomognemo dečaku i da prenesemo tu energiju na publiku”, rekao je Viktor Vasić.

Izuzetan tim pevača izvojen iz talentovane generacije od 250 đaka koceljevačke osnovne škole, kaže da su u horu naučili mnogo o životu i da im prilika da pomažu pesmom, mnogo znači.

“Koncert je bio vrlo emotivan, protekao je veoma dobro, možda i bolje od očekivanog. Svi smo zadovoljni, lepo smo pevali, želeli smo da se naša pesma čuje što dalje”, kaže Ana Marković.

Da stvori Liru, pre šest godina, nastavnika Ivana Markovića inspirisala je humanitarna akcija za kupovinu inkubatora za bolnice u Srbiji. Posle prvog koncerta, simpatije publike osvojili su radom, kvalitetom i misijom humanosti.

“Time zaista stvaramo ono što je osnovni cilj hora, kao tima, a to je, pored razvijanja vokalnih sposobnosti, razvijanje humanosti, i da kažemo osećaja prema drugima”, ističe Ivan Marković, dirigent hora “Lira”.

Dirigent hora “Lira” Ivan Marković/Foto/Printscreen/RTS

Iako su mladi po godinama i horskom stažu, iza njih su brojni kilometri, koncerti i emisije. U ovoj godini žele da pevaju i van granica zemlje, jer muzika, kažu, ima tu skrivenu moć da širi dobrotu i ljubav i gradi mostove.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More